Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{624727, author = {Hanuštiak, Pavel and Mikelová, Radka and Křížková, Soňa and Adam, Vojtěch and Hodek, Petr and Stiborová, Marie and Beklová, Miroslava and Zeman, Ladislav and Trnková, Libuše and Kizek, René}, address = {Brno}, booktitle = {Sborník příspěvků X. pracovního setkání biochemiků a molekulárních biologů}, keywords = {electrochemical behaviour; flavonoids; carbon paste electrode}, language = {cze}, location = {Brno}, pages = {64-65}, publisher = {Masarykova Universita}, title = {Analýza obsahu flavonoidů pomocí elektroanalytických technik ve vybraných nutraceutikách}, year = {2006} }
TY - JOUR ID - 624727 AU - Hanuštiak, Pavel - Mikelová, Radka - Křížková, Soňa - Adam, Vojtěch - Hodek, Petr - Stiborová, Marie - Beklová, Miroslava - Zeman, Ladislav - Trnková, Libuše - Kizek, René PY - 2006 TI - Analýza obsahu flavonoidů pomocí elektroanalytických technik ve vybraných nutraceutikách PB - Masarykova Universita CY - Brno KW - electrochemical behaviour KW - flavonoids KW - carbon paste electrode N2 - ÚVOD: Jen málokdo by oponoval tvrzení, že látky přijímané v potravě ovlivňují naše zdraví. Je tedy nutné se podrobně dívat i na látky obsažené v potravinách v minoritním množství. V této souvislosti někteří autoři mluví o potravinách, které se nazývají nutraceutika. Nutraceutika jsou potraviny, které mají pozitivní fyziologické účinky na lidský organismus. Mezi významné látky, které takto efektivně působí, náleží i flavonoidy. Flavonoidy jsou velice rozsáhlou skupinou rostlinných sekundárních metabolitů fenolické povahy. V současné době je známo více než 4000 flavonoidních látek a stále se nacházejí další sloučeniny. Nejčastěji se vyskytují ve formě O-glykosidů, volné aglykony se vyskytují pouze zřídka. V některých případech (při technologickém zpracování při vyšších teplotách a v kyselém prostředí) může docházet k hydrolýze glykosidů a vzrůstu koncentrace aglykonů. V naší práci jsme se zaměřili na vypracování elektroanalytického stanovení quercetinu, quercitrinu, rutinu, diosminu a chrysinu na uhlíkové pastové elektrodě. MATERIÁLY A METODY: Elektrochemické měření bylo prováděno na AUTOLABu (EcoChemie, Holandsko) ve spojení s VA-Stand 663 (Metrohm, Švýcarsko). Flavonoidy byly analyzovány pomocí squarewave voltametrie (SWV). Základním elektrolytem byl fosfátový pufr, pH 7,0. SWV parametry byly následující: potenciálový krok 1,95 mV, pulzní amplituda 49,85 mV. Uhlíková pasta (asi 0.5 g) byla vyrobena z uhlíkového prášku a minerálního oleje (bez DNáz, RNáz, a proteáz). VÝSLEDKY A DISKUSE: Na získaných voltamogramech byly pozorovány čtyři oxidační signály. Byl pozorován vliv sacharidické složky flavonoidů na výsledný elektrochemický signál. Podmínky metody a prostředí analýzy byly optimalizovány: frekvence 180 Hz, potenciálový krok 1,95 mV, fosfátový pufr o pH 7,0. Metoda byla použita pro stanovení flavonoidů v přítomnosti biologické matrice (lidská moč 1/1000). Detekce těchto látek byla v přítomnosti matrice je možná. ZÁVĚR: Naše práce navrhla jednoduchý a rychlý postup pro stanovení flavonoidů elektrochemickou metodou na uhlíkové pastové elektrodě. Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení flavonoidů v biologické matrici živočišného původu. Díky tomuto zjištění jsme schopni rychle a přesně analyzovat flavonoidní látky například u laboratorních zvířat a tedy podílet se na sledování jejich účinku. ER -
HANUŠTIAK, Pavel, Radka MIKELOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Vojtěch ADAM, Petr HODEK, Marie STIBOROVÁ, Miroslava BEKLOVÁ, Ladislav ZEMAN, Libuše TRNKOVÁ a René KIZEK. Analýza obsahu flavonoidů pomocí elektroanalytických technik ve vybraných nutraceutikách. In \textit{Sborník příspěvků X. pracovního setkání biochemiků a molekulárních biologů}. Brno: Masarykova Universita, 2006, s.~64-65.
|