KOLOUCHOVÁ, Tereza, Jana ŘEPKOVÁ, Pavel LÍZAL a Jiřina RELICHOVÁ. DETEKCE GENU PROSTŘEDNICTVÍM MUTACE LYCOPODIOFORMIS u Arabidopsis thaliana. In X. pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. 2006. ISBN 80-210-3942-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název DETEKCE GENU PROSTŘEDNICTVÍM MUTACE LYCOPODIOFORMIS u Arabidopsis thaliana
Název česky DETEKCE GENU PROSTŘEDNICTVÍM MUTACE LYCOPODIOFORMIS u Arabidopsis thaliana
Název anglicky Gene detection in Arabidopsis thaliana by means of lycopodioformis mutation
Autoři KOLOUCHOVÁ, Tereza (203 Česká republika, domácí), Jana ŘEPKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Pavel LÍZAL (203 Česká republika, domácí) a Jiřina RELICHOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání X. pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00016656
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3942-6
Klíčová slova anglicky Arabidopsis; mapping; mutation; gene identification
Štítky Arabidopsis, gene identification, mapping, Mutation
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Dobisová, Ph.D., učo 77899. Změněno: 11. 4. 2011 18:23.
Anotace
V posledních patnácti letech bylo úsilí biologů zaměřeno na studium a porozumění molekulární podstaty vývojových procesů rostlin a na identifikaci a charakterizaci nových genů. V této oblasti hrála Arabidopsis thaliana důležitou úlohu jako nejvýznamnější rostlinný modelový organismus. Je to první rostlinný druh, jehož genom byl osekvencován, ale znalosti o funkcích jednotlivých genů jsou dosud malé. Rozvíjí se nové metody mutageneze a molekulárně genetické strategie pro charakterizaci mutací a izolaci genů. Cílem naší studie byla charakterizace mutace lycopodioformis (ly) vytvořené na genetickém pozadí S96 chemomutagenem ethylmetansulfonát v laboratoři Molekulární genetiky rostlin MU v Brně a identifikace genu prostřednictvím lokalizace mutantní alely do genetické mapy Arabidopsis thaliana. Mutace ly je vývojová mutace, pro kterou je charakteristický zakrslý vzrůst, rané kvetení, okoličnaté květenství. Mutace ly je determinována jedním genem; jedná se o recesivní mutaci štěpící v poměru 3:1. Mutantní alela ly byla lokalizována do genetické mapy prostřednictvím rekombinační analýzy v generaci F2 a DNA markerů SSR (simple sequence repeat), CAPS (cleaved amplified polymorphic sequence) a AFLP (amplified fragment length polymorphism). Mutace byla lokalizována na začátek chromozomu 5 ve vazbě s markery CIW15, MUK11D (3,9 cM) a nga 225 (5,2 cM). Na dlouhém rameni chromozomu 1 byla zachycena vazba mutace ly s markerem T27K12-SP6 (10,8 cM). Z dostupných databází byly vytipovány kandidátní geny SDR1 (celý název genu) na chromozomu 1, RTM2, SDR a TFL1 na chromozomu 5. Gen na chromozomu 1 pravděpodobně modifikuje funkci genu lokalizovaného na chromozomu 5.
Anotace anglicky
The aim of the work was the characterization of lycopodioformis mutation and candidate gene detection by fine genetic mapping.
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 19:24