MIKELOVÁ, Radka, Jan HRADECKÝ, Libuše TRNKOVÁ, David POTĚŠIL, Zbyněk PROKOP, Jiří DAMBORSKÝ, Jaroslav HUBÁLEK, Vojtěch ADAM a René KIZEK. Analýza chlorovaných uhlovodíků s využitím stříbrné a uhlíkové pastové elektrody. In XXVI. Moderní elektrochemické metody. První. Praha: Česká společnost chemická, 2006, s. 51-56, 154 s. ISBN 80-86238-98-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza chlorovaných uhlovodíků s využitím stříbrné a uhlíkové pastové elektrody
Název česky Analýza chlorovaných uhlovodíků s využitím stříbrné a uhlíkové pastové elektrody
Název anglicky Analysis of chlorinated hydrocarbons using silver and carbon paste electrodes
Autoři MIKELOVÁ, Radka (203 Česká republika, domácí), Jan HRADECKÝ (203 Česká republika), Libuše TRNKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), David POTĚŠIL (203 Česká republika, domácí), Zbyněk PROKOP (203 Česká republika, domácí), Jiří DAMBORSKÝ (203 Česká republika, domácí), Jaroslav HUBÁLEK (203 Česká republika), Vojtěch ADAM (203 Česká republika, domácí) a René KIZEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání První. Praha, XXVI. Moderní elektrochemické metody, od s. 51-56, 154 s. 2006.
Nakladatel Česká společnost chemická
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10405 Electrochemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015332
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-86238-98-9
Klíčová slova anglicky silver electrode; carbon past electrode; modification; chloride; chlorinated hydrocarbon; electrochemistry;
Štítky carbon past electrode, chloride, chlorinated hydrocarbon, electrochemistry, Modification, silver electrode
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr., učo 1441. Změněno: 29. 4. 2011 10:02.
Anotace
Úvod Chlorované uhlovodíky patří do skupiny látek, které jsou schopny se hromadit v živočišné i lidské tukové tkáni, odkud jejich cesta často vede do vajec ptáků nebo mateřského mléka savců. Ve větších koncentracích mohou být příčinnou vzniku nádorových onemocnění či vést ke zhoršené reprodukci. Chlorované uhlovodíky se do prostředí dostávají ve větším množství i díky zemědělství, kde jsou využívány k ochraně rostlin. Do této skupiny patří deriváty dichlordifenyltricholrethanu (DDT), hexachlorbenzenu (HCH) a řada dalších sloučenin. Navíc, byla popsána řada druhů chemotrofních bakterií obsahujících enzymy štěpící vazby mezi halogenem a uhlíkem. Některé z těchto baktérií byly izolovány v Loschmidtových laboratořích. Cílem naší práce je vyvinout elektrochemický biosensor pro nepřímé stanovení chlorovaných pesticidů za využití takových enzymů. Závěr Modifikace uhlíkové pastové elektrody umožňuje stanovení chloridů v mikromolárních koncentracích. Je však dále potřebné najít nejvhodnější experimentální podmínky pro submikromolární stanovení chloridů za experimentálních podmínek a v prostředí vhodném pro optimální funkci enzymů s dehalogenázovou aktivitou.
Anotace anglicky
Article from the conference "Moderni elektrochemické metody" in Prague named "Analysis of chlorinated hydrocarbons using silver and carbon paste electrodes".
Návaznosti
GP525/04/P132, projekt VaVNázev: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy
IAA100040602, projekt VaVNázev: Nové přístupy v elektrochemické analýze nukleových kyselin a oligonukleotidů zaměřené na ultrasensitivní mikrodetekci DNA a detekci DNA hybridizace.
Investor: Akademie věd ČR, Nové přístupy v elektrochemické analýze nukleových kyselin a oligonukleotidů zaměřené na ultrasensitivní mikrodetekci DNA a detekci DNA hybridizace
LC06035, projekt VaVNázev: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 17:26