HOUŠKA, Milan, Jan STROHALM, Kateřina KOCUROVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ, Jan TŘÍSKA, Naděžda VRCHOTOVÁ, Vlasta FIEDLEROVÁ, Maria HOLASOVÁ, Dana GABROVSKÁ a Ivana PAULÍČKOVÁ. High pressure and foods - fruit/vegetable juices. Journal of Food Engineering. 2006, roč. 77, č. 77, s. 386-398.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název High pressure and foods - fruit/vegetable juices
Název česky Vysoký tlak a potraviny-ovocnozeleninové šťávy
Autoři HOUŠKA, Milan (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Kateřina KOCUROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Vlasta FIEDLEROVÁ (203 Česká republika), Maria HOLASOVÁ (203 Česká republika), Dana GABROVSKÁ (203 Česká republika) a Ivana PAULÍČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Journal of Food Engineering, 2006.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000239078600002
Klíčová slova česky Vysoký tlak; potraviny; brokolicová šťáva; sulforafan; antimutagenita
Klíčová slova anglicky High-pressure; Foods; Broccoli juice; Sulforaphane; anti-mutagenicity
Štítky anti-mutagenicity, broccoli juice, foods, High-pressure, Sulforaphane
Změnil Změnil: RNDr. Jiří Totušek, CSc., učo 850. Změněno: 25. 6. 2009 14:29.
Anotace
The high pressure pasteurisation is capable to preserve the nutritional substances in juices such as sulforaphane in brocoli juice. This paper deals with the procedures how to maintain the highest content of this compound and other nutritional substances and how to prepare the consumer aceptable form of this juice. The final product-the apple-broccoli juice fumctional food (food supplement) was experimentally produced and tested. The high-pressure treated broccoli juices are comparable in sulforaphane content and anti-mutagenic activity with frozen version.
Anotace česky
Pasterizace vysokým tlakem uchovává ve šťávách nutričně významné látky jako sulforafan v brokolici.Tato práce pojednává o postupu jak zachovat co nejvyšší obsah těchto látek a dalších výživových substancí a jak připravit tyto šťávy akceptovatelné pro spotřebitele. Finální produkt - jablečnobrokolicová šťáva jako funkční potravina byla experimentálně vyrobena a testována. Vysokým tlakem ošetřená brokolicová šťáva je co do obsahu sulforafanu a antimutagenní aktivity srovnatelná s úpravou zamražením.
VytisknoutZobrazeno: 11. 10. 2024 13:20