J 2006

Enhanced Protonation of Cresol Red in Acidic Aqueous Solutions Caused by Freezing

HEGER, Dominik, Jana KLÁNOVÁ a Petr KLÁN

Základní údaje

Originální název

Enhanced Protonation of Cresol Red in Acidic Aqueous Solutions Caused by Freezing

Název česky

Protonace Kresolové červeně v zamrzlých vodných roztocích

Autoři

HEGER, Dominik (203 Česká republika), Jana KLÁNOVÁ (203 Česká republika) a Petr KLÁN (203 Česká republika, garant)

Vydání

Journal of Physical Chemistry B, USA, The American Chemical Society, 2006, 1089-5639

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10401 Organic chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 3.047

Kód RIV

RIV/00216224:14310/06:00015811

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000235046300030

Klíčová slova anglicky

Photochemistry; ice; cresol red; spectroscopy

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 23. 6. 2009 15:17, prof. RNDr. Petr Klán, Ph.D.

Anotace

V originále

The protonation degree of cresol red (CR) in frozen aqueous solutions at 253 or 77 K, containing various acids (HF, HCl, HNO3, H2SO4, and p-toluenesulfonic acid), sodium hydroxide, NaCl, or NH4Cl, was examined using UV/Vis absorption spectroscopy. CR, a weak organic diacid, has been selected as a model system to study the acid-base interactions at the grain boundaries of ice. The multivariate curve resolution alternating least-squares method was used to determine the number and abundances of chemical species responsible for the overlaying absorption visible spectra measured. The results showed that the extent of CR protonation, enhanced in the solid state by 2-4 orders of magnitude in contrast to the liquid solution, is principally connected to an increase in the local concentration of acids. It was found that this enhancement was not very sensitive to either the freezing rate or the type of acid used and that CR apparently established an acid-base equilibrium prior to solidification. In addition, the presence of inorganic salts, such as NaCl or NH4Cl, is reported to cause a more efficient deprotonation of CR in the former case and an enhanced protonation in the latter case, being well explained by the theory of Bronshteyn and Chernov. CR thus served as an acid-base indicator at the grain boundaries of ice samples. Structural changes in the CR molecule induced by lowering the temperature and a presence of the constraining ice environment were studied by the absorption and 1H NMR spectroscopies. Cryospheric and atmospheric implications concerning the influence of acids and bases on composition and reactivity of ice or snow contaminants were examined.

Česky

Protonace Kresolové červeně v zamrzlých vodných roztocích

Návaznosti

GA205/05/0819, projekt VaV
Název: Environmentální důsledky fotochemických transformací v ledu a sněhu
Investor: Grantová agentura ČR, Environmentální důsledky fotochemických transformací v ledu a sněhu
MSM0021622412, záměr
Název: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni