KOLÁŘOVÁ, Ivana. Žena při setkání s nezákonným jednáním v románech Zdeny Frýbové. In PAVERA, L. - NEBESKÝ, J. J. K. (eds.) Žena v české a slovenské literatuře. 1. vyd. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav bohemistiky a knihovnictví, 2006, s. 224-232. ISBN 80-7248-380-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žena při setkání s nezákonným jednáním v románech Zdeny Frýbové
Název česky Žena při setkání s nezákonným jednáním v románech Zdeny Frýbové
Název anglicky The Women and illegal actions in the novels by Zdena Frýbová
Autoři KOLÁŘOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Opava, PAVERA, L. - NEBESKÝ, J. J. K. (eds.) Žena v české a slovenské literatuře, s. 224-232, 2006.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav bohemistiky a knihovnictví
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/06:00017326
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-7248-380-3
Klíčová slova anglicky women - illegal action - psychological pressure/stress - stress situacion
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 26. 2. 2010 16:17.
Anotace
Frýbová sleduje jednání žen v různých situacích, tj. i v hraničních (mezních), za které můžeme považovat setkání s nezákonným jednáním nebo na hranici zákonnosti. Věnuje pozornost ženským postavám, které se nezákonného jednání samy aktivně účastní, ženám obětem i svědkyním. Podle názorů a komentářů k románům Frýbové je pro její narativní texty typická ironie, až sarkasmus (viz např. komentář na zadní straně obalu románu Neděle jako stvořená pro vraždu). Tato autorka využívá jazykové prostředky více útvarů národního jazyka strukturních (spisovná čeština, obecná čeština) i nestrukturních (slang, argot), jazykové prostředky neutrální, hovorové i nespisovné stylové vrstvy, výrazy citově zabarvené, v případě potřeby se nevyhýbá ani vulgarismům, a obrazná vyjádření.
Anotace anglicky
Frýbová often deals with the problems of women in her novels. Some of Women in novels by Frýbová takes part at illegal actions (corruption, kidnapping, murder, or other violence) or they are victims or witnesses of it. Ann (Anna, Anka, Anička) Berková of the novel Z neznámých důvodů suspects her boy-friend Mark of the corruption. Her husband Miloš uses illegally toxical medicaments and kills some people. Some women of the novel Polda (Helen, Irma, Blanka) are victims or witnesses of illegal actions. Emilie of the novel Neděle jako stvořená pro vraždu writes anonymous leters, full of lies, she plans murder of her husband and then she becomes a victims of killing. Frýbová uses various language means in her novels (literary speech, common Czech speech, expressive means, metapher) in the text of narrator and in the speech of their literary characters, too.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 20:50