BOHÁČ, Martin a Miroslava GREGEROVÁ. Patologické změny betonů panelových domů sídliště Brno - Komín. Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005. Brno: Masarykova univerzita, 2006, XIII, XIII, s. 110-114. ISSN 1212-6209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Patologické změny betonů panelových domů sídliště Brno - Komín
Název česky Patologické změny betonů panelových domů sídliště Brno - Komín
Název anglicky Pathological changes in concrete prefabricates of block of flats in town district Komín
Autoři BOHÁČ, Martin (203 Česká republika) a Miroslava GREGEROVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2005, Brno, Masarykova univerzita, 2006, 1212-6209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015905
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Petrology - technical petrology - degradation of concrete - carbonation
Změnil Změnila: doc. RNDr. Miroslava Gregerová, CSc., učo 1163. Změněno: 17. 10. 2006 13:55.
Anotace
Příspěvek je orientován na posouzení nevratných změn betonových panelů s použitím metod mineralogicko-petrologického studia. Cílem bylo stanovení plošného a hloubkového dosahu degradačních procesů ve stavebně-historickém vývoji komínských panelových domů, které byly postaveny před zhruba 30ti lety. Analyzovány byly vzájemné vztahy mezi degradačními procesy, klimatickými podmínkami, geologickým podložím, kamenivem, pískem a pojivem betonu. Vedle základní materiálové analýzy (optické mikroskopie) bylo využito i chemických (silikátových a EDX) a RTG analýz pro identifikaci primárního a sekundárního minerálního složení betonu. Hlavním cílem bylo podchycení interakce panelů s ovzduším a možné souvislosti degradace s dlouhodobou expozicí při zvýšených koncentracích acidotvorných oxidů (C, S a N), obsažených v atmosféře.
Anotace anglicky
Study is monitoring irreversible changes in concrete prefabricates in dependence of degradation factors in conditions of town district agglomeration. Attention is concentrate on degradation level of bonding agent and stone agent. Study is using metodes of polarization and electron microscopy, X-ray powder difraction, cathode-luminous metodes also chemical analysis, partial EDX analysis. There is a detailed description of bonding agent and distinguishing of carbonates by staining. There is main dependence between a concentration of acid-producting oxids and carbonation of concrete. The depth profiling of carbonates formed during a natural carbonation of concrete exposed to rain have been measured. Carbonation presented by micrite calcite in samples of concrete prefabricates from the surface to about 4 cm depth were detected.
Návaznosti
GA103/06/1801, projekt VaVNázev: Analýza spolehlivosti hodnocení vlastností stavebních materiálů a konstrukcí s přihlédnutím k jejich změnám v čase a k časově proměnným vlivům
Investor: Grantová agentura ČR, Analýza spolehlivosti vlastností stavebních materiálů a konstrukcí s přihlédnutím k jejich změnám v čase a k časově proměnným vlivům
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:44