VARGOVÁ, Lenka a Ladislava HORÁČKOVÁ. Degenerative Joint Changes Found on Skeletal Remains from a Modern Period Cemetery in Antonínská Street in Brno (Czech Republic). SLOVENSKÁ ANTROPOLÓGIA. Bratislava: Slovenská antropologická spoločnost, 2005, roč. 8, č. 2, s. 142-147. ISSN 1336-5827.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Degenerative Joint Changes Found on Skeletal Remains from a Modern Period Cemetery in Antonínská Street in Brno (Czech Republic)
Název česky Degenerativně produktivní změny na kosterních pozůstatcích z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Autoři VARGOVÁ, Lenka a Ladislava HORÁČKOVÁ.
Vydání SLOVENSKÁ ANTROPOLÓGIA, Bratislava, Slovenská antropologická spoločnost, 2005, 1336-5827.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky paleopathology; arthrosis; spondylosis; cemetery 1785-1883;
Štítky arthrosis, cemetery 1785-1883, paleopathology, spondylosis
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 27. 6. 2008 12:44.
Anotace
In 1999, skeletal remains of over a thousand individuals were excavated on Antonínská Street in Brno during a preservation archaeological research. This extensive osteological material was found in the central part of a former city cemetery (Malá Nová) where inhabitants of Brno were being buried between 1785 and 1883. The whole skeletal material was submitted to medical and anthropological analysis using standard anthropometric and morphoscopic methods. Paleopathological diagnosis was based primarily on standard macroscopic and radiological examination. In this study, we present a part of paleopathological research focused on tracking of degenerative joint changes. A detailed examination of skeletal remains showed degenerative joint changes in the form of spinal spondylosis in 49.7% of adult individuals. Changes of major limb joints were found in 17.4% of skeletons while less than 1% of individuals were diagnosed to have Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis (DISH).
Anotace česky
V roce 1999 byly v rámci záchranného archeologického výzkumu na Antonínské ulici v Brně vyzvednuty kosterní pozůstatky více než tisíce jedinců. Tento rozsáhlý osteologický soubor pocházel z centrální části bývalého Městského hřbitova na Malé Nové, který sloužil k pohřbívání brněnských obyvatel v letech 1785 až 1883. Celá kosterní kolekce byla podrobena detailní lékařsko antropologické analýze za použití klasických antropometrických a morfoskopických metod. Paleopatologická diagnostika se opírala zejména o makroskopické a rentgenologické vyšetření (klasické a v indikovaných případech i CT). V prezentovaném sdělení jsou předloženy výsledky části paleopatologické studie zaměřené na sledování degenerativně produktivních změn. Na studovaných kosterních pozůstatcích byly zaznamenány degenerativně produktivní změny na páteři v podobě spondylózy u 49,7% dospělých jedinců, na velkých končetinových kloubech u 17,4% a pouze v necelém 1% byla diagnostikována difuzní idiopatická hyperostóza (DISH).
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 09:52