BĚLKA, Luboš. Buddhistická pekla a mnišský stav. Tělesná provinění a odplata. In Doležalová Iva – Hamar Eleonóra – Bělka Luboš, eds., Náboženství a tělo. Brno: Masarykova univerzita, 2006, s. 149-158. ISBN 80-210-4115-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Buddhistická pekla a mnišský stav. Tělesná provinění a odplata
Název česky Buddhistická pekla a mnišský stav. Tělesná provinění a odplata
Název anglicky Buddhist Hells and the Monasticism: Bodily Misdeeds and the Retributions
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Doležalová Iva – Hamar Eleonóra – Bělka Luboš, eds., Náboženství a tělo, od s. 149-158, 10 s. 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00015936
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-4115-3
Klíčová slova anglicky Hells in Buddhism; Tibetan and Mongolian Buddhism
Štítky Hells in Buddhism, Tibetan and Mongolian Buddhism
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Změněno: 1. 6. 2009 20:14.
Anotace
Peklo v buddhismu, zejména pak v Tibetu a Mongolsku, patří mezi populární témata jak vyprávění a psaných textů, tak i výtvarných zobrazení. Pekla, vhodnější je ovšem hovořit o očistcích, jsou v severním buddhismu velmi četná, složitá a strukturovaná. Podobně jako v očistci, provinilci po určité době (po odpykání trestu) odcházejí jinam; v tomto případě to znamená, že se znovuzrozují do některé ze šesti říší světa. Příspěvek vychází z mongolského textu z 19. století od Cchewang Wangčhug Dordžeho (cche dbang dbang phjug rdo rdže), nazvaného Učení, jež pomocí obrázků ukazuje, proč se bytosti rodí v pekle či světě bloudících duchů a naplňováním lidí strachem je přivádí na správnou cestu. Text je doprovázen množstvím xylografických zobrazení scén mučení, utrpení a vůbec hrůz, které na provinilce po smrti v novém, tentokráte pekelném (znovu)zrození čekají. Některá zobrazení jsou publikována poprvé.
Anotace anglicky
Hell in Buddhism, particularly in its northern – Tibetan and Mongolian variety, belongs to popular topics of narration, written texts as well as visual portrayals. Rather than of hells we should speak of purgatories, which are numerous, complex and structured. Similar to purgatory, wrongdoers leave for another realm after doing their term in hell. Then they are reborn in one of the six worldly realms. The article is devoted to the role of Buddhist monks in various hells; it is based on text of Sutra of the Remembrance of the True Law (Saddharma-smrti-upasthána-sútra) and the Mongolian text by Bandida Tsevel Wangchug Dorje entitled Teaching, which with help of pictures demonstrates why beings are born to live in hell or the world of wandering spirits, and, by filling humans with fear, gudes them to the right path. The text is accompanied with many xylographic images of the scenes of torture, suffering and other horrors awaiting wrongdoers after death.
Návaznosti
GA401/05/2744, projekt VaVNázev: Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
Investor: Grantová agentura ČR, Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:38