ČEJKOVÁ, Darina a David ŠMAJS. Identifikace a charakterizace sigma-54 závislých promotorů Treponema pallidum. In Tomáškovy dny 2006. Sborník abstraktů. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Identifikace a charakterizace sigma-54 závislých promotorů Treponema pallidum.
Název anglicky Identification and characterization of sigma-54-dependent promoters of Treponema pallidum.
Autoři ČEJKOVÁ, Darina (203 Česká republika) a David ŠMAJS (203 Česká republika, garant).
Vydání Tomáškovy dny 2006. Sborník abstraktů. 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00016081
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky sigma-54-dependent promoters; Treponema pallidum.
Štítky sigma-54-dependent promoters, Treponema pallidum.
Změnil Změnil: prof. MUDr. David Šmajs, Ph.D., učo 1116. Změněno: 8. 4. 2010 15:31.
Anotace
Spirocheta T. pallidum ssp. pallidum je původcem syfilis, pohlavního onemocnění charakterizovaného více stádii a postižením různých orgánů. Je tedy pravděpodobné, že T. pallidum mění expresi svých genů během infekce lidského hostitele. Studovali jsme funkci faktoru sigma-54 (RpoN) a jeho promotorů. Funkcí sigma faktorů je vazba RNA–polymerázy k promotoru a specifická iniciace transkripce. Pro studium promotorů závislých na faktoru sigma-54 byla použita analýza in silico pomocí programu PromScan a transkripční fúze mezi promotory a geny luxCDABE plazmidu pCS26. Za přítomnosti dalšího plazmidu nesoucího treponemální gen pro sigma-54 (rpoN) můžeme pomocí tohoto systému analyzovat funkci jednotlivých predikovaných promotorů. Výsledky potvrzují přítomnost sigma-54 závislých promotorů v genomu T. pallidum Nichols. Treponemální faktor sigma-54 je částečně zaměnitelný s escherichiálním faktorem sigma-54, a proto je vhodné experimenty provádět v kmenech rpoN-.
Anotace anglicky
The spirochete T. pallidum ssp. pallidum is the causative agent of syphilis, a sexually transmitted disease characterized by multiple stages and infection of different organs. It was hypothesized that T. pallidum regulates its gene expression during infection of humans. We have studied the function of sigma-54 factor (RpoN) and sigma-54-dependent promoters. Sigma factors inititate transcription by binding to promoter and to RNA-polymerase. The sigma-54-dependent promoters were identified by the PromScan software. pCS26 plasmid was used for the construction of the transcriptional fusions between the promoters and luxCDABE genes. This reporter system was used for verification of identified promoters. The promoters of polA and tpF1 genes were shown to be dependent on overexpression of treponemal rpoN and fhlA both in wild type E. coli and, more extensively, in E. coli rpoN- or E. coli fhlA-. Regulation of polA and tpF1 genes was confirmed using Q-PCR technique.
Návaznosti
GA310/04/0021, projekt VaVNázev: Postgenomické studie syfilitické spirochety Treponema pallidum
Investor: Grantová agentura ČR, Postgenomické studie syfilitické spirochety Treponema pallidum
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
NR8967, projekt VaVNázev: Molekulární typizace kmenů a izolátů Treponema pallidum subsp. pallidum: základ pro epidemiologickou a klinickou identifikaci jednotlivých kmenů
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Molekulární typizace kmenů a izolátů Treponema pallidum subsp. Pallidum: základ pro epidemiologickou a klinickou identifikaci jednotlivých kmenů
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 20:10