RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Jana KŘÍŽOVÁ, Kateřina KŠICOVÁ, Vladimír DRÁB, Jan DRBOHLAV, Eva VLKOVÁ a Vojtěch RADA. Genetic heterogenity and functional properties of human intestinal Bifidobacterium strains. In 10th International symposium on the genetics of industrial microorganisms. Praha: Mikrobiologický ústav AV ČR, Praha, Česká republika, 2006, s. P045, 1 s. ISBN 80-239-7323-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Genetic heterogenity and functional properties of human intestinal Bifidobacterium strains
Název česky Genetická heterogenita a funkční vlastnosti lidských intestinálních bifidobakterií
Autoři RITTICH, Bohuslav (203 Česká republika, garant), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Jana KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika), Kateřina KŠICOVÁ (203 Česká republika), Vladimír DRÁB (203 Česká republika), Jan DRBOHLAV (203 Česká republika), Eva VLKOVÁ (203 Česká republika) a Vojtěch RADA (203 Česká republika).
Vydání Praha, 10th International symposium on the genetics of industrial microorganisms, od s. P045, 1 s. 2006.
Nakladatel Mikrobiologický ústav AV ČR, Praha, Česká republika
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00031776
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-239-7323-1
Klíčová slova anglicky Bifidobacterium; PCR; ARDRA; rep-PCR; RAPD; surviving at low pH; resistence to bile salts;stability
Štítky ARDRA, Bifidobacterium, PCR, RAPD, rep-PCR, resistence to bile salts, stability, surviving at low pH
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Změněno: 2. 1. 2007 14:40.
Anotace
Several molecular biological methods (genus-specific and species-specific PCRs,amplified ribosomal DNA restriction analysis (ARDRA), RAPDs, and rep-PCRs) were applied for the identification and discrimination of Bifidobacterium strains. The above-mentioned methods were used for identification and characterisation of 48 Bifidobacterium strains isolated from suckling babies and 12 Bifidobacterium strains isolated from healthy adults. Both RAPD and rep-PCR methods provided similar results as ARDRA and were proved to be discriminatory methods for bifidobacteria. Some functional properties of bifidobacterial strains (surviving at low pH, resistance to bile salts, stability during storage, and influence on the growth of selected starter cultures used in milk industry) were proved.
Anotace česky
Molekulárně biologické metody (rodově a druhově specifická PCR, ARDRA a rep-PCR) byly použity k identifikaci a rozlišení bifidobakterií. Uvedené metody byly použity k identifikaci 48 kmenů bifidobakterií izolovaných ze stolice kojených dětí a 12 zdravých dospělých jedinců. Metody RAPD a rep-PCR poskytly srovnatelné výsledky s metodou ARDRA. Bylo prokázáno, že uvedené metody jsou vhodné k rozlišení bifidobakterií. Bále byly stanovenyněkteré funkční vlastnosti (přežívání při nízkém pH, rezistence vůči žlučovým solím, stabilita během skladování, vliv na růst vybraných startovacích kultur používaných v mlékárenském průmyslu)
Návaznosti
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
QF3169, projekt VaVNázev: Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Využití postupů na bázi molekulární genetiky při získávání nových kmenů bakterií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro výrobu funkčních potravin
1G46045, projekt VaVNázev: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů bakterií mléčného kvašení
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 23:22