KORCOVÁ, Kateřina. Konstruktivismus v inovativních vzdělávacích programech v české škole. In Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. U11. Brno: MU, 2006, s. 159-168. ISBN 80-210-4143-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konstruktivismus v inovativních vzdělávacích programech v české škole
Název anglicky Constructivism in innovational educational programmes in the Czech school system
Autoři KORCOVÁ, Kateřina.
Vydání Brno, Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. U11. od s. 159-168, 10 s. 2006.
Nakladatel MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-4143-9
Klíčová slova anglicky Constructivismus; Step by Step; Health Promoting School
Štítky Constructivismus, health promoting school, Step by Step
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D., učo 162669. Změněno: 26. 7. 2010 09:15.
Anotace
Příspěvek je věnován konstruktivismu v inovativních vzdělávacích programech v České republice. Jako ucelené vzdělávací programy, které se hlásí ke konstruktivismu byly vybrány program Začít spolu a Program podpory zdraví ve škole. Cílem příspěvku je zjistit pomocí výzkumného nástroje sestaveného Elizabeth Murphy (1997), zda tyto vzdělávací programy nesou znaky konstruktivismu a zda se tedy oprávněně označují jako konstruktivistické. Bylo zjištěno, že v programu Začít spolu je až na výjimku jednoho ukazatele možné vysledovat všechny znaky požadované výzkumným nástrojem. V Programu podpory zdraví ve škole se důkazy o některých znacích hledaly obtížně, ale můžeme říci, že oba jmenované programy obsahují většinu ukazatelů a zcela právem se prezentují jako konstruktivistické.
Anotace anglicky
The paper deals with constructivism in innovational educational programmes in the Czech Republic. Two integrated educational programmes claiming inspiration by constructivism were selected: "Začít spolu" (Step by Step) programme and "Program podpory zdraví ve škole" (Health Promoting Schools). The goal of the study is to apply a research tool developed by Elizabeth Murphy (1997) to find aout whether the programmes do show features of constructivism and their claim to adherence to constructivism is justified. The analysis shows that programme Step by Step exhibits all features required by the research tool. It was difficult find evidence of some features in the Health Promoting Schools Programme, but it may said that both programmes contain most indicators and their claim to origin in constructivism is entirely justified.
Návaznosti
FRVS/1467/2006, interní kód MUNázev: Význam představivosti v procesu učení ve vybraných předmětech primární školy
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Význam představivosti v procesu učení ve vybraných předmětech primární školy
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:45