2006
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
POKORNÁ, MartinaZákladní údaje
Originální název
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
Název česky
Výživová specifika u dospívajících a jejich ovlivňování v pedagogickém procesu
Název anglicky
Nourishing specifics of adolescents and their influence in pedagogical process
Autoři
POKORNÁ, Martina
Vydání
Brno, Výzkum aktuálních problémů pedagogiky a oborových didaktik, od s. 102-107, 6 s. 2006
Nakladatel
Centrum pedagogického výzkumu a Katedra pedagogiky PdF MU
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Pedagogická fakulta
ISBN
80-210-4163-3
Klíčová slova anglicky
nutrion;adolescent;eating habits;factors;education to health
Štítky
Změněno: 14. 1. 2007 22:57, Mgr. Martina Martínková, Ph.D.
V originále
Výzkumný projekt je zaměřen na zmapování stravovacích návyků u studentů základních a středních škol (průměrný denní energetický příjem s přihlédnutím ke glykemickému indexu potravin, denní rozvržení stravy, pitný režim) a na vybrané faktory (pohlaví, věk, pohybová aktivita, místo konzumace stravy, počet přítomných osob, bezprostřední pocity před příjmem stravy, pocity sytosti po konzumaci stravy atd.), které mohou mít na stravovací návyky vliv. Konečným cílem výzkumu je navrhnout, na základě zjištěných dat, didaktické materiály a postupy práce zaměřené na osvojování vhodných stravovacích návyků žáky II. stupně ZŠ a studenty středních škol v rámci výuky.
Česky
Výzkumný projekt je zaměřen na zmapování stravovacích návyků u studentů základních a středních škol (průměrný denní energetický příjem s přihlédnutím ke glykemickému indexu potravin, denní rozvržení stravy, pitný režim) a na vybrané faktory (pohlaví, věk, pohybová aktivita, místo konzumace stravy, počet přítomných osob, bezprostřední pocity před příjmem stravy, pocity sytosti po konzumaci stravy atd.), které mohou mít na stravovací návyky vliv. Konečným cílem výzkumu je navrhnout, na základě zjištěných dat, didaktické materiály a postupy práce zaměřené na osvojování vhodných stravovacích návyků žáky II. stupně ZŠ a studenty středních škol v rámci výuky.
Anglicky
The research project deals with mapping of nourishing habits of primary and high school students (average energy intake with respect to foodstuffs glycemic index, daily distribution of food, fluid intake) and selected factors (sex, age, motion activity, place of food eating, number of present persons, immediate impressions before food eating, immediate impressions of satiety after food eating etc.), which could be influenced on nourishing habits. The final objective of the research is to propose the didactics materials and working procedures concentrated on convenient nourishing habits for primary and high school students, based on established data.