FERENČUHOVÁ, Slavomíra. Centrá a predmestia : Hranice solidarity v mestskom priestore. In MARADA, Radim. Etnická různost a občanská jednota. Brno: CDK, 2006, s. 193-220. Sociologická řada, svazek č. 3. ISBN 80-7325-111-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Centrá a predmestia : Hranice solidarity v mestskom priestore
Název česky Centra a předměstí : Hranice solidarity v městském prostoru
Název anglicky Centres and outskirts : Limits of solidarity in city spaces
Autoři FERENČUHOVÁ, Slavomíra (703 Slovensko, garant).
Vydání Brno, Etnická různost a občanská jednota, od s. 193-220, 28 s. Sociologická řada, svazek č. 3, 2006.
Nakladatel CDK
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00018526
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-7325-111-6
Klíčová slova anglicky city; urban riots; representation; social inclusion; solidarity
Štítky city, representation, social inclusion, solidarity, urban riots
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Slavomíra Ferenčuhová, Ph.D., učo 40874. Změněno: 29. 6. 2009 14:24.
Anotace
Článok predstavuje snahu využiť model inklúzie navrhnutý J. C. Alexandrom ako východisko pre porozumenie mestským nepokojom, ktoré sa odohrali vo francúzskych mestách počas novembra 2005. Popis udalostí v ich mediálnej reprezentácii – ponúknutej vo vybraných českých internetových novinových správach a online diskusiách na stránkach francúzskeho denníka Le Monde - je doplnený údajmi z analýz a výskumov Loïca Wacquanta, Christiana Rinaudoa, Paula Silversteina a Chantal Tetreault. Tieto texty popisujú, nakoľko dianie, ktoré viedlo k vyhláseniu „núdzového stavu“, skutočne ne/bolo ojedinelé, a umožňujú lepšie porozumieť charakteru nepokojov a ich zobrazovaniu. Následná snaha využiť Alexandrov model pri výklade v médiách popisovaných udalostí však naráža na niekoľko problémov. Tie obracajú pozornosť k východiskovým predpokladom teórie a k významu kategórií, ktoré Alexander vo svojich textoch označuje za sociálne „charakteristiky konštruované ako primordiálne“.
Anotace česky
Článek představuje snahu využít model inkluze navrhnutý J. C. Alexanderem jako východisko pro porozumění městským nepokojům, které se odehrály ve francouzských městech v průběhu listopadu 2005. Popis událostí v jejich mediální reprezentaci – nabídnuté ve vybraných českých internetových zprávach a v online diskuzích na stránkách francouzského deníku Le Monde - je doplněn údaji z analýz a výzkumů Loïca Wacquanta, Christiana Rinaudoa, Paula Silversteina a Chantal Tetreault. Tyto texty popisují, nakolik dění, které vedlo k vyhlášení „nouzového stavu“, skutečně ne/bylo ojedinělé, a umožňují lépe porozumět charakteru nepokojů a jejich zobrazování. Následná snaha využít Alexanderův model při výkladu v médiích popisovaných událostí ale naráží na několik problémů. Tyto obracejú pozornost k výchozím předpokladům teorie a k významu kategorií, které Alexander ve svých textech označuje jako sociální „charakteristiky konstruované jako primordiální“.
Anotace anglicky
The chapter presents an attempt to use J. C. Alexander's model of inclusion to explain urban riots in Paris in November 2005. Information about events as described in Czech online news and in discussions in the French journal Le Monde (electronic version), is followed by an overview of different authors' research findings about French “banlieues” (Loïc Wacquant 2006; Christian Rinaudo 1999; Paul Silverstein and Chantal Tetreault 2005). Their analyses help understand the ambiguous relation between representations of riots in media and social situation at Parisian outskirts. Attempts to apply J. C. Alexander's model to explain the events eventually appear as problematic. Confronting the model with Michel Maffesoli's theory of neotribalism (1996), the article raises questions about basic assumptions of Alexander's approach and about the meaning of his concept of “primordial characteristics”.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 02:45