SOUKOPOVÁ, Jana a Ladislav KAVŘÍK. Pozitivní motivace zadavatelů veřejných zakázek. In Teoretické a praktické aspekty veřejných financí. Praha: VŠE v Praze, 2007, s. 111-118. ISBN 978-80-903654-2-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pozitivní motivace zadavatelů veřejných zakázek
Název česky Pozitivní motivace zadavatelů veřejných zakázek
Název anglicky Positive motivation of public procurement callers
Autoři SOUKOPOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Ladislav KAVŘÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praha, Teoretické a praktické aspekty veřejných financí, od s. 111-118, 8 s. 2007.
Nakladatel VŠE v Praze
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/07:00041406
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-903654-2-1
Klíčová slova anglicky public prourements; efficency; motivation
Štítky efficency, motivation, public prourements
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Mgr. Jana Soukopová, Ph.D., učo 22882. Změněno: 30. 4. 2011 19:17.
Anotace
Efektivnost, jeden z ústředních pojmů ekonomie, znamená absenci plýtvání, tj. co nejefektivnější využití zdrojů k uspokojení potřeb a přání lidí. V současné době se efektivnost vynaložených veřejných prostředků pohybuje okolo 50 %. Je to dáno tím, že hospodaření s veřejnými prostředky svádí k nesrovnatelně méně hospodárnému a v konečném důsledku méně efektivnímu použití, než když se jedná o nakládání s vlastními prostředky soukromých subjektů. Typickým příkladem v této oblasti jsou projekty realizované prostřednictvím veřejných zakázek. Příčin tohoto jevu je celá řada a jednou z nich je i malá motivace zadavatelů , neboť zde není bezprostřední vazba mezi osobou vynakládající veřejné prostředky (zadavatelem) a dopadem těchto výdajů. Příspěvek je věnován možnostem této pozitivní motivace. Je v něm nastíněn model pozitivní motivace zadavatelů na základě jejich zainteresovanosti na efektivním vynakládání veřejných prostředků v průběhu procesu zadávání veřejných zakázek.
Anotace anglicky
Transaction problems of public statesman, and especially then in the area of their expenditure pages, is in sharp antagonism against point of view of economically rationally acting individual. If we measure effectivity with reference to expended on public purse, we find out that not always there has been dependence among quantity of expended money and impact of policy. The question of which way will achieved requisite result become primarily from endeavour act in best focus efficient result nor only this focus declare and do procuration for the benefit of his own.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 22:33