BARTOŇKOVÁ, Daša. Hybris v řecké literatuře. In Querite primum regnum dei. Sborník příspěvků k poctě Jany Nechutové. Brno: Matice moravská, 2006, s. 41-50. ISBN 80-86488-35-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hybris v řecké literatuře
Název česky Hybris v řecké literatuře
Název anglicky Hybris in Greek Literature
Autoři BARTOŇKOVÁ, Daša.
Vydání Brno, Querite primum regnum dei. Sborník příspěvků k poctě Jany Nechutové. od s. 41-50, 10 s. 2006.
Nakladatel Matice moravská
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-86488-35-7
Klíčová slova anglicky Ancient Greek literature; hybris
Štítky ancient greek literature, hybris
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 5. 2011 09:53.
Anotace
Ke konci archaického období antického řeckého sociálního, politického a kulturního vývoje a v době neustálých mezinárodních i domácích konfliktů, jež nabývaly na síle v 5. stol. př. n. l., získal termín hybris obecnější, poněkud méně 'násilnické', nicméně stále negativní zabarvení. Dokonce i řečtí lyričtí básníci, jakož i významní atičtí autoři komedií a tragedií byli přesvědčeni, že střídavá období štěstí vyvolávají hybris a jako odvetu přinášejí trest. V předkládaném článku jsem se snažila doložit tuto myšlenku krátkou analýzou typických případů tohoto fenoménu v antické řecké literatuře. – Básníci dnešních dnů by se sice bez zásahů božských autorit mohli obejít, dramatická představa sociálních a morálních aspektů dnešní hybris není přesto o nic méně závažná a důležitá.
Anotace anglicky
Towards the end of the archaic period of the ancient Greek social, political and cultural development, and in the era of continuous international and domestic conflicts gaining in strength during the fifth century BC the term hybris obtained a more general, somewhat less violent, but anyway still a negative colouring. Even the Greek lyrical poets and the great Attic authors of comedies and tragedies were convinced that recurrent periods of happiness lead to hybris and bring punishment in retaliation. In my present paper, I wanted to exemplify this idea by briefly analyzing the typical examples of this phenomenon in the Ancient Greek literature. – The present-day poets would do without divine interventions, but the dramatic image of the social and the moral aspects of today’s hybris would hardly be less weighty and interesting.
Návaznosti
1N04098, projekt VaVNázev: Elektronické databáze ke studiu a výzkumu řeckých a latinských autorů textů starověku a středověku a raného novověku
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Elektronické databáze ke studiu a výzkumu řeckých a latinských autorů starověku, středověku a raného novověku
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:48