BĚLKA, Luboš. Kalachakra and the Twenty-Five Kulika Kings of Shambhala: A Xylograph from Prague. Religio: Revue pro religionistiku. 2007, roč. 15, č. 1, s. 125-138. ISSN 1210-3640.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kalachakra and the Twenty-Five Kulika Kings of Shambhala: A Xylograph from Prague
Název česky Kálačakra a dvacet pět králů Šambhaly: Pražská xylografie
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant).
Vydání Religio: Revue pro religionistiku, 2007, 1210-3640.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00020335
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Kalachakra; Mongolia; Tibetan Buddhism; Shambhala
Štítky Kalachakra, Mongolia, Shambhala, Tibetan Buddhism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Luboš Bělka, CSc., učo 1764. Změněno: 17. 6. 2008 16:24.
Anotace
The Tibetan mythic land, the kingdom of Shambhala is, according to the Tibetan written texts and oral recounting, a parallel world, invisible and inaccessible to common people. The Shambhala is the place where the teaching of the Wheel of Time (Sa. Kalachakra, Tib. Dunkhor, dus khor) is preserved. According to this Tantric text, Shambhala will be also the place of spiritual and earthly revival after the Buddhist world is saved from destruction by barbaric unbelievers. Shambhala as a mythic kingdom probably existed even before the Turning Wheel of the Law, that is before the origination of Buddha Shakyamuni teaching. If we consider Tibetan sources, we can assume that the first Dharmaraja and ruler of Shambhala, Suchandra, approached the Buddha to ask for the Kalachakra teaching as a king of a country that had all the attributes of a mythic kingdom. The contribution is focused on the description and analysis of the Prague xylograph depicting the Twenty-Five Kulika Kings of Shambhala.
Anotace česky
Příspěvek se zabývá ikonografickým popisem vzácné mongolské xylografické thangky zachycující božstvo Kola času (sa. Kálačakra) a dvacet pět kuliků, králů buddhistického mytického království Šambhaly. Tento typ zobrazení byl sice v literatuře již popsán a reprodukován, tato konkrétní thangka dosud publikována nebyla. K jedinému dosud známému exempláři v tibetské sbírce Náprstkova muzea v Praze nečekaně přibyl exeplář další, provedený pro změnu na červeném plátně a nacházející se ve sbírce Rudolfa Pesla (Pesl-Stiftung) v Bonnu. Oba exempláře jsou tištěné ze stejné xylografické matrice v 19. století v Mongolsku. Zobrazení třiceti dvou šambhalských vládců, dharmarádžů a kuliků, je v tibetském buddhismu poměrně časté, zřídkavější je zobrazení pouze kuliků jako je tomu na popisované thangce. Obraz obsahuje i tibetský text zachycující okolnosti vzniku tého thangky.
Návaznosti
GA401/05/2744, projekt VaVNázev: Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
Investor: Grantová agentura ČR, Obraz a text v buddhismu: tibetská a mongolská ikonografie
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:04