MACEK, Petr a Stanislav JEŽEK. Adolescents' assessments of parents and peers: relationships to self-esteem and self-efficacy. Ceskoslovenska Psychologie/Czechoslovak Psychology. 2007, roč. 60, Supplement, s. 26-36. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Adolescents' assessments of parents and peers: relationships to self-esteem and self-efficacy
Název česky Adolescentní posuzování rodičů: souvislost s globálním sebehodnocením (self-esteem) a sebe-účinností (self-efficacy)
Autoři MACEK, Petr (203 Česká republika, garant) a Stanislav JEŽEK (203 Česká republika).
Vydání Ceskoslovenska Psychologie/Czechoslovak Psychology, 2007, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.133
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00022345
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000250196800006
Klíčová slova anglicky self-esteem; self-efficacy; adolescents; relationships with peers and parents
Štítky Adolescents, self-efficacy, self-esteem
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Macek, CSc., učo 2270. Změněno: 17. 6. 2009 14:09.
Anotace
This study investigates how perceived parent and peer/friend relationships influence two aspects of global self-evaluation, self-esteem and self-efficacy, during middle adolescence. The growing influence of friends/peers on self-evaluation was expected, especially on self-efficacy. We also expected a stable parent influence on self-esteem. Also, sex and age differences were assumed. As results reveal, perceived relationships to parents and perceived relationships to friends/peers are two consistent blocks of predictors of self-esteem and self-efficacy. Both aspects of global self-evaluation are higher in older adolescents than in younger ones. Regarding self-esteem, parent variables (warmth and trust) are more influential predictors. Peer/friend variables and age have stronger influence on self-esteem of girls than self esteem of boys. Regarding self-efficacy, the block of friend/peer variables explains more variance than the block of parent variables.
Anotace česky
Studie zkoumá, jak vnímaný vztah s rodiči a s vrstevníky ovlivňuje dva aspekty vztahu k sobě - celkové sebehodnocení a vědomí vlastní účinnosti.Očekávali jsme narůstající vliv vrstevníků, ten se potvrdil, zejména pro vědomí vlastní účinnosti.Kromě těchto proměnných byl sledován vliv věku a pohlaví respondentů. Ukázalo se, že proměnné vyjadřující vztah k rodičům a k vrstevníkům jsou dva konzistentní bloky prediktorů - více se uplatňují u starších než u mladších adolescentů. V případě self-esteem jsou nejvlivnější prediktory vřelost a důvěra, v případě self-efficacy jsou silnějšími prediktory proměnné vyjadřující vztah k vrstevníkům. Prediktory jsou celkově silnější pro dívky než pro chlapce, v případě chlapců se specificky uplatňuje vřelost otce.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 11:35