MACEK, Petr and Stanislav JEŽEK. Adolescents' assessments of parents and peers: relationships to self-esteem and self-efficacy. Ceskoslovenska Psychologie/Czechoslovak Psychology. 2007, vol. 60, Supplement, p. 26-36. ISSN 0009-062X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Adolescents' assessments of parents and peers: relationships to self-esteem and self-efficacy
Name in Czech Adolescentní posuzování rodičů: souvislost s globálním sebehodnocením (self-esteem) a sebe-účinností (self-efficacy)
Authors MACEK, Petr (203 Czech Republic, guarantor) and Stanislav JEŽEK (203 Czech Republic).
Edition Ceskoslovenska Psychologie/Czechoslovak Psychology, 2007, 0009-062X.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Impact factor Impact factor: 0.133
RIV identification code RIV/00216224:14230/07:00022345
Organization unit Faculty of Social Studies
UT WoS 000250196800006
Keywords in English self-esteem; self-efficacy; adolescents; relationships with peers and parents
Tags Adolescents, self-efficacy, self-esteem
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: prof. PhDr. Petr Macek, CSc., učo 2270. Changed: 17/6/2009 14:09.
Abstract
This study investigates how perceived parent and peer/friend relationships influence two aspects of global self-evaluation, self-esteem and self-efficacy, during middle adolescence. The growing influence of friends/peers on self-evaluation was expected, especially on self-efficacy. We also expected a stable parent influence on self-esteem. Also, sex and age differences were assumed. As results reveal, perceived relationships to parents and perceived relationships to friends/peers are two consistent blocks of predictors of self-esteem and self-efficacy. Both aspects of global self-evaluation are higher in older adolescents than in younger ones. Regarding self-esteem, parent variables (warmth and trust) are more influential predictors. Peer/friend variables and age have stronger influence on self-esteem of girls than self esteem of boys. Regarding self-efficacy, the block of friend/peer variables explains more variance than the block of parent variables.
Abstract (in Czech)
Studie zkoumá, jak vnímaný vztah s rodiči a s vrstevníky ovlivňuje dva aspekty vztahu k sobě - celkové sebehodnocení a vědomí vlastní účinnosti.Očekávali jsme narůstající vliv vrstevníků, ten se potvrdil, zejména pro vědomí vlastní účinnosti.Kromě těchto proměnných byl sledován vliv věku a pohlaví respondentů. Ukázalo se, že proměnné vyjadřující vztah k rodičům a k vrstevníkům jsou dva konzistentní bloky prediktorů - více se uplatňují u starších než u mladších adolescentů. V případě self-esteem jsou nejvlivnější prediktory vřelost a důvěra, v případě self-efficacy jsou silnějšími prediktory proměnné vyjadřující vztah k vrstevníkům. Prediktory jsou celkově silnější pro dívky než pro chlapce, v případě chlapců se specificky uplatňuje vřelost otce.
Links
MSM0021622406, plan (intention)Name: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Psychological and social characteristics of children, youth and families, development of the personality in the time of changes of modern society
PrintDisplayed: 10/5/2024 01:46