Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{721012, author = {Zendulka, Ondřej and Zahradníková, Lucia and Juřica, Jan}, booktitle = {Program a abstrakta, 51. STUDENTSKÁ VĚDECKÁ KONFERENCE}, keywords = {leptin; lipid; grape byproducts}, language = {cze}, title = {Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů}, url = {http://spolek1.med.muni.cz/svk/Files/AbstraktySVK2007.pdf}, year = {2007} }
TY - CONF ID - 721012 AU - Zendulka, Ondřej - Zahradníková, Lucia - Juřica, Jan PY - 2007 TI - Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů KW - leptin KW - lipid KW - grape byproducts UR - http://spolek1.med.muni.cz/svk/Files/AbstraktySVK2007.pdf N2 - Připravili jsme dva extrakty z rozdílných typů matolin. Červený extrakt z matolin André+Modrý Portugal a bílý extrakt z matolin Rulandské šedé. Oba extrakty byly standardizovány na celkový obsah polyfenolů a aplikovány potkanům s hypercholesterolemickou dietou (1.7%) po dobu 40 dní v dávce 0.5; 5 nebo 50 mg GAE/kg/den. Ve stejných dávkách byla zvířatům podávána i kyselina gallová. Jako majoritní polyfenoly jsme v obou extraktech stanovili katechin a epikatechin. Prokázali jsme statisticky významné zvýšení hladin celkového cholesterolu v plazmě u všech sledovaných skupin kromě skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den oproti skupině kontrolní (p<0.01). Podle dalších provedených stanovení byl nárůst způsoben zejména zvýšením LDL cholesterolové frakce, ke kterému došlo u všech skupin v porovnání se skupinou kontrolní (p<0.01) a u skupin premedikovaných červeným extraktem v dávce 0.5 a 5 mg GAE/kg/den i zvýšením HDL frakce oproti skupině kontrolní (p<0.05). Hladiny TAG byly zvýšené oproti oběma kontrolám u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 mg GAE/kg/den) (p<0.05) a kyseliny gallové (5 mg GAE/kg/den) (p<0.01). Hladiny malondialdehydu, které byly použity jako marker lipoperoxidace, se nelišily mezi kontrolními skupinami, ale byly zvýšeny u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 a 5 mg GAE/kg/den) (p<0.01) a kyseliny gallové (5 a 50 mg GAE/kg/den) (p<0.05) oproti kontrolám. Změny v koncentracích leptinu se projevili pouze u skupiny s nejvyšší dávkou červeného extraktu, kde jsme zjistili snížení oproti oběma kontrolám (p<0.05). Extrakt z červených matolin působil hypolipidemicky a antioxidačně a v nejvyšší dávce snižoval sérové hladiny leptinu, oproti extraktu extraktu z bílých matolin a kyselině gallové, které působily hyperlipidemicky a prooxidačně.Odlišné účinky mezi extrakty se stejnými hlavními obsahovými složkami lze vysvětlit rozdíly v obsahu minoritních bioaktivních polyfenolických složek, které v extraktech nebyly stanoveny. ER -
ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Jan JUŘICA. Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů. In \textit{Program a abstrakta, 51. STUDENTSKÁ VĚDECKÁ KONFERENCE}. 2007.
|