Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{721122, author = {Ryvolová, Markéta and Preisler, Jan and Táborský, Petr}, booktitle = {13. Spektroskopická konference}, keywords = {food colorant; capillary electrophoresis; LIF}, language = {cze}, isbn = {80-903732-2-4}, title = {Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí}, year = {2007} }
TY - CONF ID - 721122 AU - Ryvolová, Markéta - Preisler, Jan - Táborský, Petr PY - 2007 TI - Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí SN - 8090373224 KW - food colorant KW - capillary electrophoresis KW - LIF N2 - V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně. ER -
RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER a Petr TÁBORSKÝ. Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí. In \textit{13. Spektroskopická konference}. 2007. ISBN~80-903732-2-4.
|