RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER and Petr TÁBORSKÝ. Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí (Determination of red food colorants with capillary electrophoresis with laser induced fluorescent detection). In 13. Spektroskopická konference. 2007. ISBN 80-903732-2-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí
Name (in English) Determination of red food colorants with capillary electrophoresis with laser induced fluorescent detection
Authors RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER and Petr TÁBORSKÝ.
Edition 13. Spektroskopická konference, 2007.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 10406 Analytical chemistry
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Science
ISBN 80-903732-2-4
Keywords in English food colorant; capillary electrophoresis; LIF
Tags Capillary electrophoresis, food colorant, LIF
Changed by Changed by: prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D., učo 45329. Changed: 9/4/2013 13:58.
Abstract
V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně.
Abstract (in English)
In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region.
Links
LC06035, research and development projectName: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Centre of Biophysical Chemistry, Bioelectrochemistry and Bioanalysis. New Tools for Genomics, Proteomics and Biomedicine
MSM0021622415, plan (intention)Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
PrintDisplayed: 23/9/2024 19:46