J 2007

Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky

MANDELOVÁ, Lucie and Jiří TOTUŠEK

Basic information

Original name

Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky

Name in Czech

Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky

Name (in English)

Cruciferous vegetable and their probably antimutagenicity activity

Authors

MANDELOVÁ, Lucie (203 Czech Republic, guarantor) and Jiří TOTUŠEK (203 Czech Republic)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, 2007, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14510/07:00032251

Organization unit

Faculty of Sports Studies

Keywords in English

sulforafane; indol3karbinol; broccoli; micronucleus test

Tags

Reviewed
Změněno: 26/3/2010 11:32, Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D.

Abstract

V originále

Za použití krátkodobého testu mutagenicity in vivo mikronukleus testu jsem zkoumali inhibici mutagenity IQ a MNU pomocí brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Rovněž jsme zkoumali antiklastogenní aktivitu SFN a I3C, látek obsažených v brukvovité zelenině. Z výsledků se zdá, že brokolicová šťáva ošetřená tlakem a její biologicky aktivní sloučeniny prokazují antimutagenní účinky, které mohou ovlivnit proces karcinogeneze.

In English

Using the shortterm mutagenicity test in vivo micronucleus test, we investigated inhibition of mutagenicity of IQ and MNU by influence of broccoli juice treated by high pressure method, 500 MPa for a period of 10 minutes. This technique of treatment suppresses the growth of microorganisms at simultaneous conservation of nutritionally important substances (vitamins, polyphenols, glucosinolates). We also investigated anticlastogenic aktivity of sulforaphane (SFN) and indol3carbinol (I3C). These two substances are found in inactive form (glucosinolates) in cruciferous vegetables Fourteendays application of broccoli juice and threedays application of I3C and SFN led to statistically significant inhibition of mutagenity. It seems, that broccoli juice treated by high pressure and their main biologically active substances show antimutagenic activity which can affect the process of carcinogenesis.