Detailed Information on Publication Record
2007
Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
MANDELOVÁ, Lucie and Jiří TOTUŠEKBasic information
Original name
Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
Name in Czech
Brukvovitá zelenina a její možné antimutagenní účinky
Name (in English)
Cruciferous vegetable and their probably antimutagenicity activity
Authors
MANDELOVÁ, Lucie (203 Czech Republic, guarantor) and Jiří TOTUŠEK (203 Czech Republic)
Edition
Výživa a potraviny, Praha, 2007, 1211-846X
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
21101 Food and beverages
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14510/07:00032251
Organization unit
Faculty of Sports Studies
Keywords in English
sulforafane; indol3karbinol; broccoli; micronucleus test
Tags
Reviewed
Změněno: 26/3/2010 11:32, Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D.
V originále
Za použití krátkodobého testu mutagenicity in vivo mikronukleus testu jsem zkoumali inhibici mutagenity IQ a MNU pomocí brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Rovněž jsme zkoumali antiklastogenní aktivitu SFN a I3C, látek obsažených v brukvovité zelenině. Z výsledků se zdá, že brokolicová šťáva ošetřená tlakem a její biologicky aktivní sloučeniny prokazují antimutagenní účinky, které mohou ovlivnit proces karcinogeneze.
In English
Using the shortterm mutagenicity test in vivo micronucleus test, we investigated inhibition of mutagenicity of IQ and MNU by influence of broccoli juice treated by high pressure method, 500 MPa for a period of 10 minutes. This technique of treatment suppresses the growth of microorganisms at simultaneous conservation of nutritionally important substances (vitamins, polyphenols, glucosinolates). We also investigated anticlastogenic aktivity of sulforaphane (SFN) and indol3carbinol (I3C). These two substances are found in inactive form (glucosinolates) in cruciferous vegetables Fourteendays application of broccoli juice and threedays application of I3C and SFN led to statistically significant inhibition of mutagenity. It seems, that broccoli juice treated by high pressure and their main biologically active substances show antimutagenic activity which can affect the process of carcinogenesis.