ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Jan JUŘICA a Jiří TOTUŠEK. THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME. Biomedical Papers. Olomouc: Palacký University, Olomouc, 2007, roč. 151, č. 1, s. 104-105, 109 s. ISSN 1213-8118.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
Název česky Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2
Autoři ZENDULKA, Ondřej (203 Česká republika, garant), Lucia ZAHRADNÍKOVÁ (703 Slovensko), Jan JUŘICA (203 Česká republika) a Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika).
Vydání Biomedical Papers, Olomouc, Palacký University, Olomouc, 2007, 1213-8118.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00020487
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky polyphenolic extracts; wine byproducts; isolated perfused rat liver
Štítky isolated perfused rat liver, polyphenolic extracts, wine byproducts
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D., učo 167123. Změněno: 1. 10. 2007 14:21.
Anotace
The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems participating in drug metabolism. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Within the genetic polymorphism as an essential definition of activity of CYP450 many other factors influence liver oxidative metabolism (i.e. age, sex, administered drugs, diseases). Nutrition state, components of diet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Polyphenolic compounds are biologically active substances with many protective effects. As well as other components of diet polyphenols can also influence the activity of liver CYP450 and can interfere with administered drugs metabolized by hepatic isoenzymes of CYP450. The aim of our present study was to investigate the influence of polyphenolic extract from grape byproducts and hypercholesterolemic diet on the activity of hepatic CYP 1A2 isoenzyme in rats. As we predicted, hypercholesterolemic diet had no effect on the activity of hepatic CYP1A2. Our opinion is that the only effect of long-lasting hypercholesterolemic diet on the activity of CYP can be caused by steatosis of hepatocytes and thus a decrease of their metabolic activity. Administration of polyphenolic extract caused induction of CYP1A2 isoenzyme and was manifested as increased levels of paracetamol (PAR) in perfusion medium. One should expect that inducers of CYP isoenzyme would cause in the treated animals an increase in metabolite levels and decrease of marker levels compared to the controls. In our case however administration of polyphenolic extract lead to statistically significant increase of both, PAR and phenacetine (PHEN) in the 30th minute of perfusion. In our opinion, this can be caused by the changes in the binding capacity of liver for PHEN, as liver of control rats showed rather a big portion of PHEN bound, too.
Anotace česky
Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhodobé aplikace hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP450 může být způsoben steatózou jaterních hepatocytů a celkovým snížením funkce jater. Podávání extraktů způsobilo indukci aktivity CYP450 a projevilo se zvýšením hladin paracetamolu (PAR) v perfuzním médiu oproti kontrole. V běžných případech se indukce projeví nejen nárůstem metabolitu, ale i poklesem mateřské látky. V našem případě došlo ke statisticky významnému zvýšení obou sledovaných látek, PAR i jeho mateřské látky fenacetinu (FEN). Podle našeho názoru je zvýšení FEN způsobenou změnou ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu
Návaznosti
GA525/06/1757, projekt VaVNázev: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
VytisknoutZobrazeno: 4. 10. 2024 01:23