2007
Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks
ONOFREJOVÁ, Lucia, Marta FARKOVÁ a Jan PREISLERZákladní údaje
Originální název
Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks
Název česky
Kvantitativní MALDI MS analýza dietetických oligosacharidů s využitím umělých neuronových sítí
Autoři
ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Česká republika, garant), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika)
Vydání
1. vyd. Pardubice, 7th International Conference Vitamins, Nutrition and Diagnostics, od s. 18-20, 3 s. 2007
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/07:00020513
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-7194-937-4
Klíčová slova anglicky
quantification; artificial neural networks (ANN); matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS); fructooligosaccharides; raftilose; oligomer dispersion
Štítky
Změněno: 7. 1. 2008 15:50, Mgr. Lucia Trchalíková, Ph.D.
V originále
Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS) allows rapid determination of the oligosaccharides masses, oligomer dispersion and also has a potential for the quantitative analysis. In this study, method for MS quantification of food oligosaccharides using a standard addition of a pure monodisperse tetraoligosaccharide nystose with minimal optimisation including sampling and laser energy, was developed. Relative quantification was based on evaluation of change in peak intensity of four raftilose oligomers with degree of polymeration from 3 to 6 and assumption of constant oligomer dispersion profile. Raftilose content was evaluated with two mathematical approaches, conventional calculation and using artificial neural networks (ANN).
Česky
V této práci byl vypracovaný koncept kvantitativní analýzy dietetických oligosacharidů s využitím hmotnostní spektrometrie a umělých neuronových sítí.
Návaznosti
GA525/06/0663, projekt VaV |
| ||
MSM0021622415, záměr |
|