D 2007

Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks

ONOFREJOVÁ, Lucia, Marta FARKOVÁ a Jan PREISLER

Základní údaje

Originální název

Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks

Název česky

Kvantitativní MALDI MS analýza dietetických oligosacharidů s využitím umělých neuronových sítí

Autoři

ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Česká republika, garant), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika)

Vydání

1. vyd. Pardubice, 7th International Conference Vitamins, Nutrition and Diagnostics, od s. 18-20, 3 s. 2007

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00020513

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-7194-937-4

Klíčová slova anglicky

quantification; artificial neural networks (ANN); matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS); fructooligosaccharides; raftilose; oligomer dispersion
Změněno: 7. 1. 2008 15:50, Mgr. Lucia Trchalíková, Ph.D.

Anotace

V originále

Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS) allows rapid determination of the oligosaccharides masses, oligomer dispersion and also has a potential for the quantitative analysis. In this study, method for MS quantification of food oligosaccharides using a standard addition of a pure monodisperse tetraoligosaccharide nystose with minimal optimisation including sampling and laser energy, was developed. Relative quantification was based on evaluation of change in peak intensity of four raftilose oligomers with degree of polymeration from 3 to 6 and assumption of constant oligomer dispersion profile. Raftilose content was evaluated with two mathematical approaches, conventional calculation and using artificial neural networks (ANN).

Česky

V této práci byl vypracovaný koncept kvantitativní analýzy dietetických oligosacharidů s využitím hmotnostní spektrometrie a umělých neuronových sítí.

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací