DOBROVOLNÝ, Petr a Rudolf BRÁZDIL. Vizuální denní záznamy počasí jako zdroj informací pro rekonstrukci klimatu českých zemí. In Česká geografie v evropském prostoru. XXI. sjezd České geografické společnosti. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2007, s. 1112-1118. ISBN 978-80-7040-986-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vizuální denní záznamy počasí jako zdroj informací pro rekonstrukci klimatu českých zemí
Název anglicky Visual daily weather records as a source of information for climate reconstruction of the Czech Lands
Autoři DOBROVOLNÝ, Petr (203 Česká republika, garant) a Rudolf BRÁZDIL (203 Česká republika).
Vydání České Budějovice, Česká geografie v evropském prostoru. XXI. sjezd České geografické společnosti. od s. 1112-1118, 7 s. 2007.
Nakladatel Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00020596
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7040-986-2
Klíčová slova anglicky visual daily weather records temperature and precipitation reconstructions Czech Lands
Změnil Změnil: prof. RNDr. Petr Dobrovolný, CSc., učo 680. Změněno: 19. 11. 2007 21:04.
Anotace
Pro studium kolísání klimatu v minulosti i v současnosti jsou nezbytné dostatečně dlouhé a kvalitní řady měření a pozorování meteorologických prvků a jevů. Období přístrojových měření ovšem zahrnuje pouze poměrně krátkou periodu v historii zemského klimatu (od několika desetiletí po několik století). Proto vzrůstá role nepřímých indikátorů klimatických poměrů, tzv. proxy dat. Pro období posledního milénia lze vedle přístrojových měření a přírodních proxy dat využít také různé dokumentární údaje, mezi nimiž hrají významnou roli vizuální denní záznamy počasí, které patří v mnoha ohledech k nejhodnotnějším historicko klimatologickým pramenům (viz např. Brázdil et al., 2005). Předložený příspěvek shrnuje dosavadní poznatky o známých vizuálních denních pozorováních počasí v českých zemích do konce 18. století a zabývá se otázkami jejich interpretace a využitím pro rekonstrukci klimatu.
Anotace anglicky
Potential of visual daily weather records for climate reconstruction is evaluated. Methodological problems related to this type of data are discussed (e.g. terminology, quantification). Overview of the known visual daily weather observations for the Czech Lands is given up to 18th century when they overlap with the first instrumental measurements. This can be used for cross-checking as well as for calibration of qualitative visual observations. An example of monthly temperature reconstruction based on the method of indices and linear regression model is presented for the 1780s as well as spatial presentation of historical weather records within GIS.
Návaznosti
GA205/05/0858, projekt VaVNázev: Časová a prostorová variabilita klimatu České republiky podle denních vizuálních záznamů počasí a přístrojových měření
Investor: Grantová agentura ČR, Časová a prostorová variabilita klimatu České republiky podle denních vizuálních záznamů počasí a přístrojových měření a její přirozené a antropogenní příčiny
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 04:44