ROUBAL, Jan. Psychoterapie deprese: přístup gestalt terapie. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: ČLS JEP, 2007, roč. 103, č. 7, s. 341-345. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychoterapie deprese: přístup gestalt terapie
Název anglicky Psychotherapy of Depression: the Approach of Gestalt Therapy
Autoři ROUBAL, Jan (203 Česká republika, garant).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, ČLS JEP, 2007, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00023150
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky depression; psychotherapy; combined treatment; gestalt therapy
Štítky combined treatment, Depression, gestalt therapy, psychotherapy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Jan Roubal, Ph.D., učo 203735. Změněno: 11. 1. 2008 17:54.
Anotace
Psychoterapie, ať už samotná nebo v kombinaci s farmakoterapií, je podle dosavadních poznatků účinná při léčbě depresivního onemocnění a představuje dostupnou možnost zvýšení efektivity léčby deprese. Existuje však velké množství psychoterapeutických směrů, které k léčbě deprese přistupují z teoretického i praktického hlediska rozdílně. Tento článek přispívá k zpřehlednění spektra psychoterapeutických přístupů k depresi popisem gestalt terapie a její praktické aplikaci v klinické praxi. Popis je doplněn přehledem evidence účinnosti.
Anotace anglicky
According to current knowledge psychotherapy alone or in combination with pharmacotherapy is effective in the treatment of depressive disorder and represents an accessible possibility of increasing effectiveness of the treatment of depression. There is a great number of psychotherapeutic approaches and their theoretical perspectives and practical approaches to the treatment of depression differ. This article contributes to the transparency of the spectrum of psychotherapeutic approaches by description of gestalt therapy and its practical application in clinical practice. The destription is supplemented by an overview of the evidence of efficiency.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 11:58