POSPÍŠIL, Petr. Krajská (regionální) samospráva od historie k současnosti. Správní právo. Praha: Ministerstvo vnitra, 2007, XL, 4-5, s. 234-251, 17 s. ISSN 0139-6005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Krajská (regionální) samospráva od historie k současnosti
Název česky Krajská (regionální) samospráva od historie k současnosti
Název anglicky History of higher (regional) municipalities
Autoři POSPÍŠIL, Petr.
Vydání Správní právo, Praha, Ministerstvo vnitra, 2007, 0139-6005.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webové stránky časopisu obsahují u každého čísla přehled publikovaných příspěvků s uvedením autorů - plný text článku není na webu dostupný.
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky history; region; regional; municipalities; admininistrative law; president of the region; regional assembly; regional council; law no. 129/2000 Coll. on regions
Štítky admininistrative law, history, Municipalities, president of the region, region, regional, regional assembly, regional council
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Petr Pospíšil, Ph.D., LL.M., učo 18728. Změněno: 1. 1. 2008 11:15.
Anotace
Článek se věnuje popisu historického vývoje nadobecní (regionální) samosprávy v českých podmínkách. Na základě provedeného rozboru dochází k závěru, že teprve vývoj po roce 1990, resp. přesněji řečeno po roce 2000, přináší do českého právního řádu a systému veřejné správy skutečně fungující prvek „nadobecní“ územní samosprávy. Předchozí historické pokusy o konstituování krajské samosprávy skončily neúspěchem, a to jak v období rakouské monarchie, tak v období první československé republiky. V období komunistického totalitního režimu pak jakékoliv úvahy o posílení samosprávy na krajské úrovni nebyly naprosto namístě, když naopak byla fakticky omezována i samospráva obcí. Rovněž je v závěru upozorňováno na nadále neodůvodněnou nejdenost regionálního členění České republiky.
Anotace anglicky
The thesis deals with the history of higher (regional) municipalities in the Czech republic. A closer look at the history of higher municipalities shows that in history we cannot find any kind of regional municipalities similar to the current institute of the region defined by law no. 129/2000 Coll. on regions, as amended. There still is the problem of the coexistence of regional governments and regional state administrations on the territory of the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 23:52