INDRÁK, Karel, Tomáš PAPAJÍK, Edgar FABER, Jaromír HUBÁČEK, Luděk RAIDA, Tomáš SZOTKOWSKI, Jan MUŽÍK a Ladislav DUŠEK. Kritická analýza dat o akutních a chronických leukémiích v národním onkologickém registru České republiky. Klinická onkologie. Brno, 2007, roč. 20, Sup.1/2007, s. 132-141. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kritická analýza dat o akutních a chronických leukémiích v národním onkologickém registru České republiky
Název česky Kritická analýza dat o akutních a chronických leukémiích v národním onkologickém registru České republiky
Název anglicky ACUTE AND CHRONIC LEUKEMIA IN CZECH NATIONAL CANCER REGISTRY
Autoři INDRÁK, Karel (203 Česká republika), Tomáš PAPAJÍK (203 Česká republika), Edgar FABER (203 Česká republika), Jaromír HUBÁČEK (203 Česká republika), Luděk RAIDA (203 Česká republika), Tomáš SZOTKOWSKI (203 Česká republika), Jan MUŽÍK (203 Česká republika) a Ladislav DUŠEK (203 Česká republika, garant).
Vydání Klinická onkologie, Brno, 2007, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00032732
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky population-based registry - leukemia
Štítky population-based registry - leukemia
Změnil Změnil: prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., učo 670. Změněno: 1. 4. 2010 09:43.
Anotace
V článku je předložena analýza záznamů o akutních a chronických leukémiích v databázi NOR od roku 1977 do roku 2002, která je u akutních leukémií srovnána s daty klinického registru ALERT a s literárními údaji a u chronických leukémií s literárními údaji. Je upozorněno na nepřesnosti a výrazné časové zpoždění hematologické klasifikace v MKN9 a MKN10 za rutinně hematology a patology užívanými klasifikacemi FAB a následně WHO a na důsledky, které z těchto rozdílů plynou. Analýza sumární incidence a mortality akutních leukémií z dat NOR ukázala, že s určitými výhradami je možno přijmout údaje o incidenci akutních leukémií, zatímco údaje o mortalitě se jeví jako nepoužitelné, obdobně je tomu i u chronických leukémií. Jsou shrnuty podmínky pro zvýšení validity dat NOR u leukémií, je prosazováno používání platné klasifikace leukémií a jsou navrženy změny v registraci těchto dat.
Anotace anglicky
Detailed audit of both epidemiological and clinical data of population-based Czech National Cancer Registry (NCR) was performed with special focus on diagnostic groups of leukemia. NCR database collected since 1977 was compared with multi-centric clinical registries of hematological professional societies and with international literature. The conclusion regarding incidence data was that it is usable only in reasonable aggregation while mortality estimates were found to be completely wrong. The main reason is too universal character of NCR records that in fact ignores diagnostically specific classification of both acute and chronic leukemia. The paper strongly recommends and proposes novel version of NCR records suitable also for this highly dynamic field of medicine. Implementation of electronic and on-line accessible data management system is proposed as well.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 12:49