WILDMANNOVÁ, Mirka. Požadavky na modernizaci vořejné sociální správy. In SVŠE. Nové trendy - nové nápady 2007. SVSE Znojmo. Znojmo: SVŠE ve Znojmě, 2007, s. 153-160, 6 s. ISBN 978-80-903914-2-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Požadavky na modernizaci vořejné sociální správy
Název česky Požadavky na modernizaci vořejné sociální správy
Název anglicky Modernisation Postulate in Public Social Administration
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání SVSE Znojmo. Znojmo, Nové trendy - nové nápady 2007, od s. 153-160, 6 s. 2007.
Nakladatel SVŠE ve Znojmě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/07:00065849
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-903914-2-0
Klíčová slova anglicky public services; social services; social care; principals of social services; efficiency of social services
Štítky efficiency of social services, principals of social services, Public Services, social care, social services
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 20. 5. 2013 12:41.
Anotace
Oblast veřejných financí prochází významnými změnami. Připravují se reformní zásahy do oblastí sociální politiky a s tím také tlak na modernizaci veřejné správy. V oblasti veřejné politiky byly přijaty zákony, které jsou převratné svým přístupem ke spotřebiteli dané služby. Bylo odstraněno monopolní postavení státu a toto rozhodování bylo přesunuto na spotřebitele, ve veřejné správě pak na klienta. S tím souvisí i nové požadavky nejenom v institucionálním zajištění, ale především v implementaci nových managerských metod do řízení veřejných a sociálních institucí. Tyto metody využívají nejen státní subjekty poskytující veřejné služby, ale také jiné právní formy, jako např. občanská sdružení, církevní organizace, obecně prospěšné organizace apod. Tyto požadavky jsou také zakomponovány do systému vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě a to především celoživotního. Příspěvek analyzuje požadavky na modernizaci veřejné sociální správy z hlediska současných změn ve veřejné správy a budoucích reforem. Veřejná správa je významným zaměstnavatelem, ale také byrokratickým modelem, který často tenduje k neefektivnosti uvnitř systému, ale také k vnějšímu prostředí.
Anotace anglicky
Připravují se reformní zásahy do oblastí sociální politiky a s tím také tlak na modernizaci veřejné správy. V oblasti veřejné politiky byly přijaty zákony, které jsou převratné svým přístupem ke spotřebiteli dané služby. Bylo odstraněno monopolní postavení státu a toto rozhodování bylo přesunuto na spotřebitele, ve veřejné správě pak na klienta. S tím souvisí i nové požadavky nejenom v institucionálním zajištění, ale především v implementaci nových managerských metod do řízení veřejných a sociálních institucí. Tyto metody využívají nejen státní subjekty poskytující veřejné služby, ale také jiné právní formy, jako např. občanská sdružení, církevní organizace, obecně prospěšné organizace apod. Tyto požadavky jsou také zakomponovány do systému vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě a to především celoživotního. Příspěvek analyzuje požadavky na modernizaci veřejné sociální správy z hlediska současných změn ve veřejné správy a budoucích reforem. Veřejná správa je významným zaměstnavatelem, ale také byrokratickým modelem, který často tenduje k neefektivnosti uvnitř systému, ale také k vnějšímu prostředí.
Návaznosti
GA402/05/0974, projekt VaVNázev: Podíl nestátních neziskových organizací na zabezpečování veřejných služeb
Investor: Grantová agentura ČR, Podíl nestátních neziskových organizací na zabezpečování veřejných služeb
VytisknoutZobrazeno: 8. 6. 2024 07:59