HAVELKOVÁ, Marie a Inge HONES. THE EFFECT OF MATING FACTOR ON YARROWIA LIPOLYTICA. 1. vyd. Francie, Paříž: Univ. L. Pasteur, Paris, Prance, 2007, 7 s. 9th Annual Conference on Yarrowia lipolytica.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE EFFECT OF MATING FACTOR ON YARROWIA LIPOLYTICA
Název česky VLIV MATING FAKTORU NA BUŇKY YARROWIA LIPOLYTICA.
Autoři HAVELKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant) a Inge HONES (276 Německo).
Vydání 1. vyd. Francie, Paříž, 7 s. 9th Annual Conference on Yarrowia lipolytica. 2007.
Nakladatel Univ. L. Pasteur, Paris, Prance
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Účelové publikace
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/07:00032805
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky Cells cells type A cells type B haploid cells cell division G1 phase inhibition cell culture synchonization
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. MUDr. Marie Havelková, CSc., učo 1564. Změněno: 10. 7. 2009 13:37.
Anotace
Yarrowia lipolytica has two mating types designated A and B. Mating type A cells produce mating specific pheromone (A factor). Crude fractions of the A factor was partially purified and concentrated (1.000 fold) by Amberlite CG 50. This A factor acts only on cells of opposite mating type inducning a cascade of metabolic and morphological changes. Ths A factor specially inhibits the cell division of mating type B. The cell were arrested in the G1 phase (no budding, characterized by light microscopy). The arrest is reversible and the lenght of the arrest period is dependent on the concentration of A factor added. The A factor is one element of a relatory system whose functions assure the synchronization of haploid cells for conjugation. In an asynchronous population only a small part of cells are in this specific stage. When A factor is added to conjugation medium (YM), the time for conjugation was shorter and the conjugation rate was increased.
Anotace česky
Yarrowia lipolytica existuje v buňkách dvou typů, které byly označeny jako buňky A a buňky B. Buňky mating typu A produkují specifický mating feromon (A faktor). Tento faktor vyvolává u buněk opačného mating typu (buněk B)řadu kaskádových metabolických a v důsledku toho i morfologických změn. Mj. blokuje dělení těchto buněk. Buňky jsou blokovány v G1 fázi buněčného cyklu. Inhibice je reversibilní a délka jejího trvání závisí na koncentraci přidaného A faktoru. Zjistili jsme, že A faktor lze s výhodou použít k synchronizaci buněčné kultury haploidních buněk B typu. S takovou kulturou buněk je pak velmi výhodné provádět různé typy pokusů.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 23:52