MUŽÍK, Vladislav. Pohyb a zdraví. In KACHLÍK, Petr a Vladislav MUŽÍK. Program Zdraví 21 a výchova ke zdraví. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, s. 27. ISBN 978-80-210-4369-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pohyb a zdraví
Název anglicky Movement and Health
Autoři MUŽÍK, Vladislav.
Vydání 1. vyd. Brno, Program Zdraví 21 a výchova ke zdraví, s. 27-27, 2007.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-4369-5
Klíčová slova anglicky health education; movement activity; healthy oriented fitness
Štítky health education, Healthy Oriented Fitness, movement activity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc., učo 549. Změněno: 19. 1. 2008 09:53.
Anotace
Příspěvek zdůrazňuje základní požadavky na pohybový režim člověka s akcentem na pohybový režim dětí a mládeže. Upozorňuje na nezbytnost aerobního (kardiorespiračního) a svalového zatížení organismu. Pohybové zatížení přitom nemusí mít charakter sportovní činnosti. Vhodné jsou i jiné aktivity pracovního či rekreačního typu. Pro udržení potřebné úrovně zdravotně orientované zdatnosti je nezbytné dostatečné aerobní zatížení organismu, vhodná kompenzační cvičení a vyrovnaný příjem a výdej energie. Ve škole je třeba využít k pohybu dětí každé příležitosti (vedle hodin tělesné výchovy i rekreační přestávky, tělovýchovné chvilky, tzv. kinestetický učební styl aj.).
Anotace anglicky
The paper emphasizes basic requirements for movement regime of a man and puts stress on movement regime of children and youth. It draws attention to the necessity of aerobic (cardio-respiratory) and muscular strain on an organism. But motion strain does not need to be regarded as sports activity. Other working or recreational activities are suitable as well. For sustentation of the needed level of healthy oriented fitness is necessary sufficient aerobic strain on an organism, appropriate compensatory exercises and balanced intake and distribution of energy. At school, every opportunity should be use to children's physical exercises (in addition to PE lessons also recreational breaks, moments with physical exercises, so-called kinaesthetic teaching style, etc.).
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 13:24