KNOTEK, Jaroslav. "Zlaté rybičky" aneb jde platit náhradu škody za res nullius? Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita. Právnická fakulta, 2006, XIV, III, s. 293 - 296. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Zlaté rybičky" aneb jde platit náhradu škody za res nullius?
Název anglicky "Golden fish" - possibility of compensatory damages for res nullius?
Autoři KNOTEK, Jaroslav.
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita. Právnická fakulta, 2006, 1210-9126.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky compensatory damages; specially protected animal; res nullius
Štítky compensatory damages, res nullius, specially protected animal
Změnil Změnil: JUDr. Mgr. Jaroslav Knotek, Ph.D., učo 22781. Změněno: 7. 2. 2008 13:45.
Anotace
S účinností od 14. dubna tohoto roku došlo k významově poměrně zásadní novelizaci zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o náhradách). V čem lze význam této novely provedené v rámci zákona č. 130/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony (dále jen novela), spatřovat? Nota bene, jde-li o novelu spočívající v doplnění všeho všudy sedmi slov do stávajícího zákona o náhradách? Je to právě v samé podstatě provedené novely, která výrazně vybočuje z dosavadních mantinelů zákona o náhradách a možná nejen jich.
Anotace anglicky
The paper is dealing with possibility of the compensatory damages on the fish caused by the specially protected animals (Lutra lutra L. and Phalocrocorax carbo L.). The Czech Republic pays the damages on the fish in the reservoirs commonly, but the new regulation of the compensatory damages on the fish in the rivers is very problematic under the Law No. 115/2000 Coll. (rather impossible).
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:30