2006
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
PROCHÁZKOVÁ, LenkaZákladní údaje
Originální název
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
Název česky
Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy
Název anglicky
Food Intake Disorders of Second Grade Pupils at Elementary Schools
Autoři
PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant)
Vydání
Brno, Výchova ke zdraví II. Sborník prací studentů a učitelů katedry rodinné výchovy a výchovy ke zdraví PdF MU, od s. 39-50, 12 s. 2006
Nakladatel
Masarykova univerzita
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14410/06:00023539
Organizační jednotka
Pedagogická fakulta
ISBN
80-210-4215-X
Klíčová slova anglicky
Eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; Body mass index; questionnaire; study; prevention;
Štítky
Změněno: 10. 7. 2008 09:11, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.
V originále
Hodnotový žebříček rodiny, tlak trhu a konzumních mechanismů, orientace společnosti na úspěch a výkon vytvářejí závažné neurotizující momenty již od útlého věku. Děti by měly být brzy osloveny v okruhu vlastní rodiny a později ve škole nespecifickou prevencí, později (na přechodu z prvního do druhého stupně ZŠ) zaměřenou již specificky na poruchy příjmu potravy a jiné typy sociálních patologií. Výzkumná sonda zjišťovala, jak jsou informováni žáci základních škol o problematice poruch přijmu potravy, poněvadž nerespektování zásad zdravého životního stylu může napáchat značné a někdy i nenapravitelné škody ve vývoji a růstu dětského organismu. Mapování situace bylo prováděno pomocí anonymního nestandardizovaného dotazníkového šetření na vzorku 231 žáků druhého stupně 5 brněnských ZŠ.
Anglicky
Family value ladder, pressure of market and consumption mechanisms, as well as orientation of the society on success and achievment, are the causes of serious neurosis-creating moments since an early childhood. Children should be early addressed in their own family circle and later at school by nonspecific prevention which is afterwards (within the transition from the first to the second grade of the basic school) focused already specifically on food-intake disorder and other types of social pathologies. The research sonde made an inquiry how informed the pupils of basic schools are about questions of food-intake disorder, because unrespecting of priciples of the healthy lifestyle can cause serious, sometimes even irremediable harms in development and growth of childrens organism. Mapping of the situation was carried out with the help of anonymous nonstandardized questionnaire investigation on the sample of 231 second-grade pupils at five basic schools in Brno.
Návaznosti
MSM0021622421, záměr |
|