D 2006

Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy

PROCHÁZKOVÁ, Lenka

Základní údaje

Originální název

Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy

Název česky

Informovanost žáků druhého stupně základní školy o poruchách příjmu potravy

Název anglicky

Food Intake Disorders of Second Grade Pupils at Elementary Schools

Autoři

PROCHÁZKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant)

Vydání

Brno, Výchova ke zdraví II. Sborník prací studentů a učitelů katedry rodinné výchovy a výchovy ke zdraví PdF MU, od s. 39-50, 12 s. 2006

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30000 3. Medical and Health Sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14410/06:00023539

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

ISBN

80-210-4215-X

Klíčová slova anglicky

Eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; Body mass index; questionnaire; study; prevention;
Změněno: 10. 7. 2008 09:11, PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D.

Anotace

V originále

Hodnotový žebříček rodiny, tlak trhu a konzumních mechanismů, orientace společnosti na úspěch a výkon vytvářejí závažné neurotizující momenty již od útlého věku. Děti by měly být brzy osloveny v okruhu vlastní rodiny a později ve škole nespecifickou prevencí, později (na přechodu z prvního do druhého stupně ZŠ) zaměřenou již specificky na poruchy příjmu potravy a jiné typy sociálních patologií. Výzkumná sonda zjišťovala, jak jsou informováni žáci základních škol o problematice poruch přijmu potravy, poněvadž nerespektování zásad zdravého životního stylu může napáchat značné a někdy i nenapravitelné škody ve vývoji a růstu dětského organismu. Mapování situace bylo prováděno pomocí anonymního nestandardizovaného dotazníkového šetření na vzorku 231 žáků druhého stupně 5 brněnských ZŠ.

Anglicky

Family value ladder, pressure of market and consumption mechanisms, as well as orientation of the society on success and achievment, are the causes of serious neurosis-creating moments since an early childhood. Children should be early addressed in their own family circle and later at school by nonspecific prevention which is afterwards (within the transition from the first to the second grade of the basic school) focused already specifically on food-intake disorder and other types of social pathologies. The research sonde made an inquiry how informed the pupils of basic schools are about questions of food-intake disorder, because unrespecting of priciples of the healthy lifestyle can cause serious, sometimes even irremediable harms in development and growth of childrens organism. Mapping of the situation was carried out with the help of anonymous nonstandardized questionnaire investigation on the sample of 231 second-grade pupils at five basic schools in Brno.

Návaznosti

MSM0021622421, záměr
Název: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století