PROCHÁZKA, Filip, Zdenko STANÍČEK, Petr KLIKA a Petra HOCOVÁ. Závěrečná zpráva projektu UIRON. Brno: Akademie věd ČR, 2007, 257 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Závěrečná zpráva projektu UIRON
Název anglicky Final report of the UIRON project
Autoři PROCHÁZKA, Filip, Zdenko STANÍČEK, Petr KLIKA a Petra HOCOVÁ.
Vydání Brno, 257 s. 2007.
Nakladatel Akademie věd ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výzkumná zpráva
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení obsah podléhá obchodnímu tajemství
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova anglicky analytical tool; oncology; universal information robot; NOR; microarray experiments
Štítky analytical tool, microarray experiments, NOR, oncology, universal information robot
Změnil Změnil: RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D., učo 3880. Změněno: 5. 4. 2012 16:14.
Anotace
Projekt Implementace a validace robustního znalostního analytického systému UIRON pro oblast onkologie (dále jen UIRON) byl řešen jako projekt Akademie věd České republiky, č. 1ET208120511 v rámci programu Informační společnost. V letech 2005 a 2006 se na něm podílel za Masarykovu univerzitu Ústav výpočetní techniky, a Institut biostatistiky a analýz a dále pak Masarykův onkologický ústav v Brně. UIRON jako výzkumný grant si kladl za cíl ověřit možnosti použití nového typu softwarových nástrojů patřících do třídy znalostních a informačních robotů v oblasti medicíny. Motivací bylo, že pokud zde takové systémy uspějí, mají ambice uspět v jakékoliv jiné oblasti. Jedná se tedy o aplikaci systému UIR (Univerzální Informační Robot) jakožto reprezentanta třídy znalostních a informačních robotů v oblasti onkologie pro klinickou praxi i výzkum. Na systém UIRON lze nahlížet jako na asistenta lékaře nebo vědecko výzkumného pracovníka, jehož primárním účelem je zpřístupňovat požadovaná (kontextově relevantní) data.
Anotace anglicky
Project Implementation and Validation of Robust Knowledge Analytical System UIRON for the oncology domain (UIRON) was solved as a project of Czech Academy of Science (nb. 1ET208120511, program Information Society) In years 2005 and 2006, Institute of Computer Science of Masaryk University and Institute of Biostatistics and Analysis in Brno. The aim of UIRON was to prove a possibility of usage of a new type of software tools from the group Knowledge and Information Robots in the medicine. In case of success, system such as UIRON might be useful in any other domain. Output was an software application of UIR (Universal Information Robot) as a kind of knowledge and information robot in the oncology domain in clinical application and research. The UIRON system can be seen as an doctor's assistant or R&D employee who is responsible for delivering desired (contextually relevant) data.
VytisknoutZobrazeno: 16. 7. 2024 10:39