2008
Antibacterial C-Geranylflavonoids from Paulownia tomentosa Fruits
ŠMEJKAL, Karel, Stanislav CHUDÍK, Pavel KLOUČEK, Radek MAREK, Josef CVAČKA et. al.Základní údaje
Originální název
Antibacterial C-Geranylflavonoids from Paulownia tomentosa Fruits
Název česky
Antibacterial C-Geranylflavonoids from Paulownia tomentosa Fruits
Autoři
ŠMEJKAL, Karel (203 Česká republika), Stanislav CHUDÍK (203 Česká republika), Pavel KLOUČEK (203 Česká republika), Radek MAREK (203 Česká republika, garant, domácí), Josef CVAČKA (203 Česká republika), Marie URBANOVÁ (203 Česká republika), Ondřej JULÍNEK (203 Česká republika), Ladislav KOKOŠKA (203 Česká republika), Tereza ŠLAPETOVÁ (203 Česká republika), Pavla HOLUBOVÁ (203 Česká republika), Aleš ZIMA (203 Česká republika) a Margita DVORSKÁ (203 Česká republika)
Vydání
Journal of Natural Products, Washington, American Chemical Society, 2008, 0163-3864
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.843
Kód RIV
RIV/00216224:14310/08:00025875
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000255339100037
Klíčová slova anglicky
geranylflavonoid; Paulownia tomentosa; antibacterial; NMR
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 6. 2013 14:42, prof. RNDr. Radek Marek, Ph.D.
V originále
Eight C-6-geranylflavonoids (1-8) were isolated from an ethanol extract of Paulownia tomentosa fruits. Tomentodiplacone (1), 3-O-methyl-5-hydroxydiplacone (2), 3-O-methyl-5-O-methyldiplacone (3), and tomentodiplacone B (4) were obtained as new compounds, and 3-O-methyldiplacol (5) was isolated for the first time from a natural source. The structures of these new compounds were determined by using mass spectrometry (including HRMS) and 1D and 2D NMR spectroscopy, and the absolute configurations of the compounds were determined by circular dichroism. The antibacterial activities of 1-8 against seven bacteria and yeast were evaluated.
Česky
Izolace a strukturní charakterizace C-geranylflavonoidů s antibakteriální aktivitou.
Návaznosti
LC06030, projekt VaV |
| ||
MSM0021622413, záměr |
|