J 2008

Evaluation of the possible proteomic application of trypsin from Streptomyces griseus

HAVLIŠ, Jan, Tatiana ŠTOSOVÁ, Marek ŠEBELA, Pavel ŘEHULKA, Ondrej ŠEDO et. al.

Základní údaje

Originální název

Evaluation of the possible proteomic application of trypsin from Streptomyces griseus

Název česky

Zjištění možných proteomických uplatnění tryspinu ze Streptomyces griseus

Autoři

HAVLIŠ, Jan (203 Česká republika, domácí), Tatiana ŠTOSOVÁ (203 Česká republika), Marek ŠEBELA (203 Česká republika, garant), Pavel ŘEHULKA (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika, domácí) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Analytical Biochemistry, San Diego, Academic Press, 2008, 0003-2697

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 3.088

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00025879

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000255104100009

Klíčová slova anglicky

In gel digestion; MALDI TOF MS; Peptide mass fingerprinting; Protein modification; Streptomyces griseus; Trypsin

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 29. 3. 2013 09:55, Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Anotace

V originále

In this work, trypsin from Streptomyces griseus (SGT) was purified to homogeneity and evaluated in in-gel digestion of protein standards followed by matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry analyses of the digests. The number of produced and matching tryptic peptides was higher than in the case of commonly used bovine trypsin and allowed us to obtain higher identification scores in database searches. Interestingly, SGT was found to also generate nonspecific peptides, a partial F-X, Y-X, and W-X cleavage specificity. To suppress autolysis, either arginine or arginine plus lysine residues in SGT were modified by chemical reagents. In consequence, the autolytic pattern of SGT was reduced significantly, but specific activity dropped dramatically. As demonstrated by relative quantification, SGT is more stable at 37 degs than is its bovine counterpart. We conclude that SGT represents a convenient alternative for proteomic applications involving protein digestion. Moreover, parallel digestions of sample aliquots by SGT and BT provide the possibility of combining partially different results (unique matching peptides) to improve protein identification.

Česky

V této práci byla popsána izolace a charakteriza trypsinu ze Streptomyces griseus pro použití v proteomice.

Návaznosti

LC06034, projekt VaV
Název: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
MSM0021622413, záměr
Název: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací