J 2008

Co je to nutrigenomika?

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, julie

Základní údaje

Originální název

Co je to nutrigenomika?

Název anglicky

What is nutrigenomics?

Autoři

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, julie (203 Česká republika, garant)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2008, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/08:00033483

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

nutrigenomics - review

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 12. 4. 2010 20:34, Ing. Blanka Přikrylová

Anotace

V originále

Základním úkolem nutrigenomiky je hledání souvislostí a interakcí mezi různými typy potravin a eventuelně i stravovacích zvyklostí na straně jedné, a mezi geny, které přispívají ke vzniku tzv. multifaktoriálních onemocnění.

Anglicky

According to NUGO, the nutrigenomics is the science that examines the response of individuals to food compounds using post-genomic and related technologies (e.g. genomics, transcriptomics, proteomics, metabol/nomic etc.). The long-term aim of nutrigenomics is to understand how the whole body responds to real foods using an integrated approach termed 'systems biology'. The basic approach of nutrigenomics is that the studies can examine people (i.e. populations, sub-populations - based on genes or disease - and individuals), food, life-stage and life-style without preconceived ideas.