2008
Co je to nutrigenomika?
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, julieZákladní údaje
Originální název
Co je to nutrigenomika?
Název anglicky
What is nutrigenomics?
Autoři
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, julie (203 Česká republika, garant)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2008, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/08:00033483
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
nutrigenomics - review
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 12. 4. 2010 20:34, Ing. Blanka Přikrylová
V originále
Základním úkolem nutrigenomiky je hledání souvislostí a interakcí mezi různými typy potravin a eventuelně i stravovacích zvyklostí na straně jedné, a mezi geny, které přispívají ke vzniku tzv. multifaktoriálních onemocnění.
Anglicky
According to NUGO, the nutrigenomics is the science that examines the response of individuals to food compounds using post-genomic and related technologies (e.g. genomics, transcriptomics, proteomics, metabol/nomic etc.). The long-term aim of nutrigenomics is to understand how the whole body responds to real foods using an integrated approach termed 'systems biology'. The basic approach of nutrigenomics is that the studies can examine people (i.e. populations, sub-populations - based on genes or disease - and individuals), food, life-stage and life-style without preconceived ideas.