2008
Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC
JEDLIČKOVÁ, L., D. GADAS, P. HAVLOVÁ a J. HAVELZákladní údaje
Originální název
Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC
Název česky
Stanovení ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu v České republice pomocí HPLC
Autoři
JEDLIČKOVÁ, L. (203 Česká republika), D. GADAS (203 Česká republika), P. HAVLOVÁ (203 Česká republika) a J. HAVEL (203 Česká republika, garant)
Vydání
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 0021-8561
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.562
Kód RIV
RIV/00216224:14310/08:00024771
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000256445300029
Klíčová slova anglicky
Ergosterol; Malt; Barley; Deoxynivalenol; Gushing; HPLC
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 1. 7. 2009 14:52, Mgr. Lenka Jedličková
V originále
In this study ergosterol levels in different varieties of barley and malt produced in the Czech Republic were determined. A modified high performance liquid chromatography (HPLC) method was statistically processed, validated (Effivalidation program) and applied to 124 samples of barley and malt. Ergosterol was isolated by extraction, saponification and the quantification was performed using HPLC with diode array detection (DAD). The content of ergosterol ranged between LOD-36.3 mg/kg in barley and LOD-131.1 mg/kg in malt. Ergosterol is presumably connected with metabolites generated when barley grain is attacked by pathogens and such barley often shows a high overfoaming (gushing) value. However, it was found that the content of ergosterol does not correlate with the degree of beer gushing.
Česky
V této práci byl stanovován obsah ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu pěstovaných v ČR metodou HPLC. Tato metoda byla statisticky vyhodnocena, validována a aplikována na 124 vzorků ječmene a sladu. Ergosterol byl izolován extrakcí, saponifikací a kvantifikován pomocí HPLC s DAD. Obsah ergosterolu se pohyboval mezi LOD-36.3 mg/kg v ječmeni a LOD-131.1 mg/kg ve sladu. Ergosterol je spojován s metabolity produkovanými pokud je ječmenné zrno napadeno pathogeny.Ječmen pak vykazuje vysokou hodnotu přepěňování. Přesto bylo zjištěno, že obsah ergosterolu nekoreluje se stupněm přepěňování piva.
Návaznosti
GA525/06/0663, projekt VaV |
|