J 2008

Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC

JEDLIČKOVÁ, L., D. GADAS, P. HAVLOVÁ a J. HAVEL

Základní údaje

Originální název

Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC

Název česky

Stanovení ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu v České republice pomocí HPLC

Autoři

JEDLIČKOVÁ, L. (203 Česká republika), D. GADAS (203 Česká republika), P. HAVLOVÁ (203 Česká republika) a J. HAVEL (203 Česká republika, garant)

Vydání

Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2008, 0021-8561

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.562

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00024771

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000256445300029

Klíčová slova anglicky

Ergosterol; Malt; Barley; Deoxynivalenol; Gushing; HPLC

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 1. 7. 2009 14:52, Mgr. Lenka Jedličková

Anotace

V originále

In this study ergosterol levels in different varieties of barley and malt produced in the Czech Republic were determined. A modified high performance liquid chromatography (HPLC) method was statistically processed, validated (Effivalidation program) and applied to 124 samples of barley and malt. Ergosterol was isolated by extraction, saponification and the quantification was performed using HPLC with diode array detection (DAD). The content of ergosterol ranged between LOD-36.3 mg/kg in barley and LOD-131.1 mg/kg in malt. Ergosterol is presumably connected with metabolites generated when barley grain is attacked by pathogens and such barley often shows a high overfoaming (gushing) value. However, it was found that the content of ergosterol does not correlate with the degree of beer gushing.

Česky

V této práci byl stanovován obsah ergosterolu v odrůdách ječmene a sladu pěstovaných v ČR metodou HPLC. Tato metoda byla statisticky vyhodnocena, validována a aplikována na 124 vzorků ječmene a sladu. Ergosterol byl izolován extrakcí, saponifikací a kvantifikován pomocí HPLC s DAD. Obsah ergosterolu se pohyboval mezi LOD-36.3 mg/kg v ječmeni a LOD-131.1 mg/kg ve sladu. Ergosterol je spojován s metabolity produkovanými pokud je ječmenné zrno napadeno pathogeny.Ječmen pak vykazuje vysokou hodnotu přepěňování. Přesto bylo zjištěno, že obsah ergosterolu nekoreluje se stupněm přepěňování piva.

Návaznosti

GA525/06/0663, projekt VaV
Název: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů