Detailed Information on Publication Record
2008
Rating klienta a posuzování pohledávek v bance
VALOVÁ, Ivana and Jarmil VLACHBasic information
Original name
Rating klienta a posuzování pohledávek v bance
Name in Czech
Rating klienta a posuzování pohledávek v bance
Name (in English)
Client rating and quality of bank receivables
Authors
VALOVÁ, Ivana (203 Czech Republic, guarantor) and Jarmil VLACH (203 Czech Republic)
Edition
1. vyd. Brno, Evropské finanční systémy 2008, p. 363-369, 470 pp. 2008
Publisher
Masarykova univerzita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14560/08:00033627
Organization unit
Faculty of Economics and Administration
ISBN
978-80-210-4628-3
Keywords in English
Bank; bank receivables; Basel II; allowances; rating; credit risk.
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 26/6/2008 17:12, Ing. Ivana Valová, Ph.D.
V originále
Získání licence umožňuje bance provádět podnikatelskou činnost v daném odvětví. Současně ji ale zavazuje k plnění požadavků stanovených Českou národní bankou. Cílem těchto požadavků je podpořit obezřetné podnikání banky a omezit příčiny vzniku systémového rizika v bankovním sektoru. Příspěvek se zabývá vybranými pravidly vydanými Českou národní bankou. Konkrétně pak pravidly, které se dotýkají problematiky úvěrového rizika, sledování a posuzování pohledávek banky a tvorby opravných položek.
In English
The Czech national Bank, or more precisely the Czech National Bank Banking Supervision, defines the prudential framework for banking business and checks the banks are observing to that framework. The aim of the rules is to limit the risk of banking business so as to ensure that depositors deposits are not put in danger and the banking sector as a whole is not destabilised. The article is engaged in some of the prudential rules, in the concrete: credit risk, bank receivables and allowances.