2008
Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction
CHVÁTALOVÁ, Kateřina, Iva SLANINOVÁ, Lenka BŘEZINOVÁ a Jiří SLANINAZákladní údaje
Originální název
Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction
Název česky
Vliv fenolových kyselin na redoxní stav železa: oxidace železnatých iontů a redukce železitých iontů
Autoři
CHVÁTALOVÁ, Kateřina (203 Česká republika), Iva SLANINOVÁ (203 Česká republika), Lenka BŘEZINOVÁ (203 Česká republika) a Jiří SLANINA (203 Česká republika, garant)
Vydání
Food Chemistry, Elsevier Ltd. 2008, 0308-8146
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.696
Kód RIV
RIV/00216224:14110/08:00024823
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000250038400029
Klíčová slova anglicky
Iron; Phenolic acids; Polyphenols; Ferrous ion; Ferric ion; Autoxidation; Ferric iron reduction; Metal chelation; Ferroxidase-like activity
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 6. 2009 17:57, Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.
V originále
All phenolic acids bearing 3,4-dihydroxy (catechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) moiety formed chelates with ferric iron and significantly increased the rate of Fe2+ autoxidation. The carboxylate group and catechol substitution instead of galloyl moiety facilitated the ferrous ion oxidation more effectively. Caffeic acid and protocatechuic acid, the strongest accelerators of Fe2+ autoxidation, were able to facilitate autoxidation at concentrations lower than 1% of the initial amount of Fe2+. Therefore chelates of these catecholic acids with iron displayed ferroxidase-like activity. Conversely, when we started from ferric ions, catechols partially formed ferrous ions in the presence of ferrozine. Thus, catecholic acids formed stable chelates with iron, in which ferric ion is the dominant species, but the redox cycling of iron between Fe2+ and Fe3+ in chelates probably plays a crucial role in the catalysis of ferrous iron autoxidation. Interestingly, 3-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenzoic acid and vanillic (4-hydroxy-3-methoxybenzoic) acid protected ferrous ions from autoxidation as effectively as ascorbic acid and cysteine.
Česky
Všechny fenolové kyseliny nesoucí 3,4-dihydroxy (katechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) skupiny tvořily chelaty s železitými ionty a významně zvyšovaly rychlost autooxidace iontů Fe2+.
Návaznosti
GA303/00/D062, projekt VaV |
| ||
GD301/03/H005, projekt VaV |
|