J 2008

Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction

CHVÁTALOVÁ, Kateřina, Iva SLANINOVÁ, Lenka BŘEZINOVÁ a Jiří SLANINA

Základní údaje

Originální název

Influence of dietary phenolic acids on redox status of iron: Ferrous iron autoxidation and ferric iron reduction

Název česky

Vliv fenolových kyselin na redoxní stav železa: oxidace železnatých iontů a redukce železitých iontů

Autoři

CHVÁTALOVÁ, Kateřina (203 Česká republika), Iva SLANINOVÁ (203 Česká republika), Lenka BŘEZINOVÁ (203 Česká republika) a Jiří SLANINA (203 Česká republika, garant)

Vydání

Food Chemistry, Elsevier Ltd. 2008, 0308-8146

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.696

Kód RIV

RIV/00216224:14110/08:00024823

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000250038400029

Klíčová slova anglicky

Iron; Phenolic acids; Polyphenols; Ferrous ion; Ferric ion; Autoxidation; Ferric iron reduction; Metal chelation; Ferroxidase-like activity

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 6. 2009 17:57, Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.

Anotace

V originále

All phenolic acids bearing 3,4-dihydroxy (catechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) moiety formed chelates with ferric iron and significantly increased the rate of Fe2+ autoxidation. The carboxylate group and catechol substitution instead of galloyl moiety facilitated the ferrous ion oxidation more effectively. Caffeic acid and protocatechuic acid, the strongest accelerators of Fe2+ autoxidation, were able to facilitate autoxidation at concentrations lower than 1% of the initial amount of Fe2+. Therefore chelates of these catecholic acids with iron displayed ferroxidase-like activity. Conversely, when we started from ferric ions, catechols partially formed ferrous ions in the presence of ferrozine. Thus, catecholic acids formed stable chelates with iron, in which ferric ion is the dominant species, but the redox cycling of iron between Fe2+ and Fe3+ in chelates probably plays a crucial role in the catalysis of ferrous iron autoxidation. Interestingly, 3-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenzoic acid and vanillic (4-hydroxy-3-methoxybenzoic) acid protected ferrous ions from autoxidation as effectively as ascorbic acid and cysteine.

Česky

Všechny fenolové kyseliny nesoucí 3,4-dihydroxy (katechol) or 3,4,5-trihydroxy (galloyl) skupiny tvořily chelaty s železitými ionty a významně zvyšovaly rychlost autooxidace iontů Fe2+.

Návaznosti

GA303/00/D062, projekt VaV
Název: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
GD301/03/H005, projekt VaV
Název: Molekulární a buněčná biologie v biomedicíně
Investor: Grantová agentura ČR, Molekulární a buněčná biologie v biomedicíně