KOMENDOVÁ, Jana. Úprava pracovních podmínek osob se zdravotním postižením v mezinárodních dokumentech. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita Brno, 2008, XVI, č. 1, s. 41-47, 104 s. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úprava pracovních podmínek osob se zdravotním postižením v mezinárodních dokumentech
Název anglicky Regulation of Working Conditions of Persons with Disabilities in International Documents
Autoři KOMENDOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita Brno, 2008, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/08:00041985
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Pracovní podmínky; osoby se zdravotním postižením; Organizace spojených národů; Mezinárodní organizace práce; Rada Evropy; právo na práci; sociální integrace
Klíčová slova anglicky Working conditions; persons with disabilities; United Nations; International Labour Organisation; Council of Europe; right to work; social integration
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Jana Komendová, Ph.D., učo 40001. Změněno: 21. 4. 2010 12:18.
Anotace
Zařazení osob se zdravotním postižením do pracovního procesu slouží k zajištění finančních prostředků k jejich obživě a je rovněž důležitým prostředkem sociální integrace. Právo na bezpečné a zdraví neohrožující pracovní podmínky, právo na pomoc státu při získání a udržení si zaměstnání, zákaz diskriminace nebo právo na rekvalifikaci a pracovní rehabilitaci, jsou stanovena v řadě dokumentů Organizace spojených národů, Mezinárodní organizace práce a Rady Evropy.
Anotace anglicky
The article deals with the international framework of the protection of persons with disabilities when performing their work. This group of people creates the largest and most disadvantaged minority in the world population, especially in the labour market. The most important documents of the United Nations, International Labour Organisation and Council of Europe are analysed in more detail. Generally, they provide for the right to work, the right to safe working conditions, the right to vocational rehabilitation and vocational training. Some of them lay down the prohibition of discrimination based on disability.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:59