DOLINA, Jiří, Zdeněk KALA, Radek KROUPA, Jitka PROKEŠOVÁ a Aleš HEP. Impedance a pH-metrie jícnu - staronová vyšetřovací metoda? Folia Gastroenterologica et Hepatologica. Praha: PRO.FOLIA, 2008, roč. 6, č. 1, s. 6-9. ISSN 1214-4088.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Impedance a pH-metrie jícnu - staronová vyšetřovací metoda?
Název česky Impedance a pH-metrie jícnu - staronová vyšetřovací metoda?
Název anglicky Oesophageal impedance with pH-metry - a rehashed investigation?
Autoři DOLINA, Jiří (203 Česká republika, garant), Zdeněk KALA (203 Česká republika), Radek KROUPA (203 Česká republika), Jitka PROKEŠOVÁ (203 Česká republika) a Aleš HEP (203 Česká republika).
Vydání Folia Gastroenterologica et Hepatologica, Praha, PRO.FOLIA, 2008, 1214-4088.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00026280
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky GORD; oesophageal impedance; pH-metry
Štítky GORD, oesophageal impedance, pH-metry
Změnil Změnila: Hana Půčková, učo 1746. Změněno: 31. 7. 2008 08:27.
Anotace
Refluxní choroba jícnu je rozšířené onemocnění v běžné klinické praxi. Vyšetřovací metody, které jsou založeny na měření pH k záznamu kyselých epizod refluxu, jsou limitovány senzitivitou, specificitou a tolerancí pacientů. Kombinací impedance jícnu a pH záznamu zvýšíme možnost průkazu patologického refluxu a jeho charakteristiku, a to i bez vysazení antisekretorické terapie. Tato nová diagnostická modalita je pokrokem v porozumění patogeneze patologického refluxu, avšak její dopad na zvládnutí onemocnění je v současnosti sledován.
Anotace anglicky
Gastro-oesophageal reflux disease (GORD) is a common condition encountered in clinical practice. Catheter-based pH testing has several limitations, including issues of sensitivity, specifity, tolerability and the inability to record non-acid reflux events. When combined with pH monitoring, impedance monitoring enhances the detection and characterisation of GORD and may have a role in the evaluation of certain specific symptoms that persist despite acid supperssion therapy. This new diagnostic modality has advanced the uderstanding of GORD pathogenesis, but the impact on the clinical management of GORD is still the focus of active investigation.
Návaznosti
2B06060, projekt VaVNázev: Zefektivnění diagnostiky a léčby gastroezofageální refluxní choroby jícnu (Akronym: NPVII11002)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Zefektivnění diagnostiky a léčby gastroezofageální refluxní choroby jícnu
VytisknoutZobrazeno: 16. 7. 2024 16:28