2008
Dusičnany v potravinách.
FOREJT, MartinZákladní údaje
Originální název
Dusičnany v potravinách.
Název česky
Dusičnany v potravinách.
Název anglicky
Nitrates in food.
Autoři
Vydání
Medicína pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2008, 1214-8687
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
alimentary nitrate methemoglobinemia; food; nitrates; nitrites; water
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 12. 4. 2010 20:56, Ing. Blanka Přikrylová
V originále
Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství). Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie. Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry. Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů. Klíčová slova: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie.
Anglicky
Nitrates in food.Alimentary nitrate methemoglobinemia, food, nitrates, nitrites, water.