Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{773597, author = {Forejt, Martin}, article_location = {Olomouc}, article_number = {9}, keywords = {alimentary nitrate methemoglobinemia; food; nitrates; nitrites; water}, language = {cze}, issn = {1214-8687}, journal = {Medicína pro praxi}, title = {Dusičnany v potravinách.}, volume = {roč. 5}, year = {2008} }
TY - JOUR ID - 773597 AU - Forejt, Martin PY - 2008 TI - Dusičnany v potravinách. JF - Medicína pro praxi VL - roč. 5 IS - 9 SP - 333-334 EP - 333-334 PB - Solen, s.r.o. SN - 12148687 KW - alimentary nitrate methemoglobinemia KW - food KW - nitrates KW - nitrites KW - water N2 - Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství). Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie. Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry. Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů. Klíčová slova: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie. ER -
FOREJT, Martin. Dusičnany v potravinách. \textit{Medicína pro praxi}. Olomouc: Solen, s.r.o., 2008, roč. 5, č.~9, s.~333-334. ISSN~1214-8687.
|