KRIEGELOVÁ, Marie. Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci. Praha: Grada Publishing, 2008, 176 s. Psyché. ISBN 978-80-247-2333-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci
Název anglicky Deliberate Self-Harm in Children and Adolescents
Autoři KRIEGELOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, 176 s. Psyché, 2008.
Nakladatel Grada Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00042002
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-247-2333-4
Klíčová slova anglicky Deliberate self-harm; Self-destructive behaviour; Self-harming behaviour; Self-harm; Self-injury; Suicide; Terminology; Adolescence
Štítky adolescence, Deliberate self-harm, Self-destructive behaviour, Self-harm, Self-harming behaviour, Self-injury, suicide, Terminology
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 5. 2011 09:25.
Anotace
Záměrné sebepoškozování je formou sebepoškozujícího chování. Stejně jako zneužívání alkoholu a jiných návykových látek, přejídání se a hladovění může sloužit jako strategie zvládání zátěže, technika navození relaxace, únik od bolestivé reality nebo daň za sociální interakci. Proto je třeba záměrné sebepoškozování chápat jako závažný problém a důkaz hluboké psychické nepohody, který vyžaduje pozornost odborníků i širší veřejnosti. Jeho výskyt se zvyšuje i v České republice a veřejná média se začínají o tuto problematiku zajímat, ovšem informovanost laické i odborné veřejnosti je stále spíše nízká. Publikace "Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci" je první českou monografií a je určena především odborníkům, kteří se ve své praxi s tímto fenoménem setkávají.
Anotace anglicky
Deliberate self-harm is now widely recognized as a specific pattern of self-destructive behaviour, distinguishable from risk-taking behaviour, suicidal behaviour and automutilation. Worldwide, non-fatal deliberate self-harm is worryingly common in children and adolescents. In Czech republic the phenomenon becomes an important public health problem and there is a vast lack of knowledge and information about. We carry out the first Czech monograph to help health care professionals recognize and treat deliberate self-harm.
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 18:17