KACHLÍK, Petr a Marie HAVELKOVÁ. Hodnocení aktivit primární protidrogové prevence studenty Masarykovy univerzity. In Přehled anotací 4. Mezinárodní konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, 36. Mezinárodní konference pro podporu zdraví a mládeže pořádané v rámci výzkumného záměru MSM0021622421 Škola a zdraví pro 21. století. 1. vyd. Brno, PdF MU: MSD, s.r.o., 2008, s. 19-19, 52 s. ISBN 978-80-7392-044-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení aktivit primární protidrogové prevence studenty Masarykovy univerzity
Název česky Hodnocení aktivit primární protidrogové prevence studenty Masarykovy univerzity
Název anglicky Evaluation of the Primary Antidrug Prevention of Masaryk University Students
Autoři KACHLÍK, Petr (203 Česká republika, garant) a Marie HAVELKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Brno, PdF MU, Přehled anotací 4. Mezinárodní konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, 36. Mezinárodní konference pro podporu zdraví a mládeže pořádané v rámci výzkumného záměru MSM0021622421 Škola a zdraví pro 21. století, od s. 19-19, 52 s. 2008.
Nakladatel MSD, s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/08:00026334
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7392-044-9
Klíčová slova anglicky Masaryk University; students; pathological addictions; primary antidrug prevention activities; Antidrug Consulting Centre in MU
Štítky Masaryk University, pathological addictions, primary antidrug prevention activities, students
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 1. 9. 2008 11:43.
Anotace
V roce 2007 proběhl výzkum zaměřený na primární prevenci patologických závislostí. Pomocí anonymního dotazníku byl osloven vzorek 2176 respondentů - prezenčních studentů všech fakult MU. Z výsledků studie vyplynulo, že pouze pětina dotazovaných se setkala na MU s prevencí závislostí, a to nejvíce na fakultě pedagogické, lékařské a přírodovědecké. K preventivnímu působení na studenty MU jsou využívány zejména monologicky vedené přednášky, řídce přednášky s diskusí a zapojení do mimouniverzitních preventivních programů. Více než tři čtvrtiny souboru odpověděly, že se univerzitní preventivní aktivity týkaly především problematiky alkoholismu a tabakismu, pouze desetina vzorku získala zkušenost s komplexně pojatou prevencí patologických závislostí. Prakticky 9 z 10 dotazovaných studentů míní, že jde spíše o preventivní aktivity ojedinělého charakteru, schází jejich návaznost a systematičnost. Více než polovina sledovaného souboru považuje univerzitní prevenci závislostí za cílenou a užitečnou, desetina se vyslovuje o úrovni prevence kriticky (nejasné zaměření, neužitečnost, dokonce ztráta času). Třetina všech respondentů by souhlasila s rozšířením poradenských služeb pro studenty Univerzity o problematiku závislostí. Centrum protidrogového poradenství na MU by uvítali všichni oslovení, jejich názory se liší pouze v tom, kde by mělo být centrum situováno.
Anotace anglicky
In 2007 the research aimed at the primary prevention of pathological addictions was carried out. With the assistance of an anonymous questionnaire, a sample of 2176 respondents - full-time students from all the MU faculties - was addressed. The results show that only fifth of the addressed students met the addiction prevention topic during their study in MU, mostly in Faculty of Education, Medicine and Science. With regard to preventive impact on MU students, especially the monologue lectures are applied, rarely the lectures with discussion and participation in after-university preventive programmes. More than three quarters of asked students answered that university prevention activities involved only alcohol and nicotine problems, only tenth of the sample had the experience with complexly concieved pathological addictions prevention. For all practicall purposes, 9 of the 10 questionned students mean that these are only isolated preventive activities, there is no succession and systematicness. More than half of respondents consider the university addiction prevention as pointed and useful, the commentary about prevention of tenth of the sample is rather critical (unclear focus, usefulness, even time loss). Third of all the respondents would agree with extending of addiction problems advisory service for university students. Antidrug Consulting Centre in MU would welcome all the respondents, their opinion differ only in a matter of Consulting Centre localisation.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:39