2008
Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry
HÉGROVÁ, Blanka, Simona MACUCHOVÁ, Jan PREISLER a Josef HAVELZákladní údaje
Originální název
Identification of antifungal proteins in the barley and malt caryopsis by mass spectrometry
Název česky
Identifikace antifungálních proteinů v obilce ječmene a sladu hmotnostní spektrometrií
Autoři
HÉGROVÁ, Blanka (203 Česká republika, domácí), Simona MACUCHOVÁ (203 Česká republika), Jan PREISLER (203 Česká republika, domácí) a Josef HAVEL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
1. vyd. Zlín, Vitamins 2008 Nutrition and Diagnostics, od s. 86-87, 2 s. 2008
Nakladatel
Univerzita Tomáše Bati, Zlín
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14310/08:00024905
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-7318-708-8
Klíčová slova anglicky
low molecular weight proteins; barley; malt; SDS-PAGE; enzymatic digestion; MALDI-TOF mass spectrometry
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 9. 4. 2013 13:05, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.
V originále
Recently, great attention is paid to determination of various metabolites after pathogen-caryopsis interaction. Some of antifungal proteins, e.g. thionins, might be of effect on barley quality and its subsequent food products - gushing or premature yeast flocculation. The changes proceeding during pathogen-caryopsis interaction were monitored in 20 samples of barley and its corresponding malt by the combination of Sodium Dodecyl Sulphate - Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) and Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS).
Česky
V poslední době je velká pozornost věnována stanovení různých metabolitů po interakci patogen-obilka. Některé antifungální proteiny, např. thioniny, mohou mít vliv na kvalitu ječmene a jeho následných produktů - gushing nebo předčasná flokulace kvasinek. Kombinací metod SDS-PAGE a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie byly ve 20 vzorcích ječmene a jeho sladu pozorovány změny probíhající během interakce patogen-obilka.
Návaznosti
GA525/06/0663, projekt VaV |
|