MIESSLER, Jan. Kritická diskurzivní analýza (CDA) a velké množství masmediálních textů. In Médiá a text II. Prešov: Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, 2008, s. 118-124. ISBN 978-80-8068-730-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kritická diskurzivní analýza (CDA) a velké množství masmediálních textů
Název anglicky Critical Discourse Analysis (CDA) and Many Media Texts
Autoři MIESSLER, Jan (203 Česká republika, garant).
Vydání Prešov, Médiá a text II, od s. 118-124, 7 s. 2008.
Nakladatel Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/08:00033825
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-8068-730-4
Klíčová slova anglicky critical discourse analysis; content analysis; quantitative narrative analysis; mass media; texts; meanings
Štítky content analysis, critical discourse analysis, Mass Media, meanings, quantitative narrative analysis, texts
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jan Miessler, učo 52729. Změněno: 10. 4. 2009 16:57.
Anotace
Obsahová analýza je tradičním nástrojem analýzy velkého množství mediálních textů, její nevýhodou je však určitá povrchnost a ztráty významu. Kritická diskurzivní analýza se naproti tomu soustředí na skryté ideologické významy jednotlivých textů, ale k analýze větších množství textů dosud nebyla využita. Zatímco přístup Roberta Franzosiho se pokouší problém analýzy významu ve velkém množství mediálních textů vyřešit na základě formálních naratologických charakteristik, můj přístup, vycházející z kritické diskurzivní analýzy, se soustředí na jednotky významu.
Anotace anglicky
Content analysis is a traditional way how to analyze many media texts, but it has certain limits regarding depth of the analysis of individual texts and losses of meaning. Critical discourse analysis, on the other hand, focuses on exposing hidden ideological meanings of individual texts, but so far has not been used to analyze larger samples of media texts. While Roberto Franzosi's approach attempts to solve the problem of meaning of many media texts by focusing on formal properties of narratives, I suggest a different approach, based on critical discourse analysis and focusing on the units of meaning.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 18:21